Proč v Egyptě útočí žraloci

Proč v Egyptě útočí žraloci
Sdílej
 
Šance, že šnorchlujícího turistu sežere žralok je minimální. Jenže, jak nám připomenuly nedávné události v Egyptě, existuje.

Co se vlastně stalo? U známého - i Čechy oblíbeného - letoviska Šarm aš-Šajch minulý týden několikrát zaútočil žralok na koupající se turisty. Napřed při dvou útocích žralok (nebo spíše různí žraloci) zmrzačil tři turisty z Ruska a jednoho z Ukrajiny. Vážně jim potrhal končetiny, všichni ale přežili.

V neděli pak další žralok zaútočil znovu. Napadení zaplatila životem sedmdesátiletá žena z Německa. Dravec jí vyrval kus stehna a ukousl předloktí pravé ruky. K útoku došlo na sever od zálivu Naama Bay v tak zvané Middle Garden (Prostřední zahrada). Je to mělčina s korálovými útesy, jedno z nejoblíbenějších míst na potápění v celém Šarmu. Svědci, kteří útok pozorovali, identifikovali útočníka jako žraloka dlouhoploutvého.

Situace nahání strach, i když pravdou je, že doložené útoky žraloků v Rudém moři jsou velmi řídké. Přitom jen oblast Šarm aš-Šajchu každoročně navštíví tři miliony turistů z celého světa. Navzdory tomu byl tu předcházející smrtelný útok žraloka zaznamenán roku 2004. Pokud se celého Egypta týče, poslední zabití tímto dravcem hlásili loni z letoviska Marsa Alam.

Jako v Čelistech

Asi jste viděli starší, nicméně dost hrůzostrašný, filmový horor Čelisti. Je o obrovském žralokovi zabijákovi, který útočí na pláž v americkém letovisku. Nechci teď psát o zvířeti, které filmaři vyrobili, ale o počínání starosty městečka a majitelů hotelů a pláží. Chovali se totiž podobně jako jejich dnešní egyptští následovníci. Heslo bylo: hlavně nepoplašit návštěvníky a všechno ututlat. Rychle proto zabili prvního žraloka, kterého viděli, dovezli ho všem ukázat a vyhlásili, že vody už jsou bezpečné.

Co udělali Egypťané? Po prvních útocích žraloků minulý týden úřady kvapně oznámily, že lovci chytili a zabili dva žraloky, kteří prý na lidi útočili. Jedním z nich byl žralok dlouhoploutvý a druhým žralok mako. U toho se skutečně později podařilo potvrdit, že za napadení dvou Rusek je odpovědný. Oba mrtvé dravce nechali úředníci nafilmovat do televizních novin a okamžitě slavnostně vyhlásili, že Rudé moře je opět bezpečné. Bezpečné sice bylo, ale ani ne dva dny. Teprve smrtelný útok v Middle Garden přinutil Egypťany k činům. Uzavřely pláže pro šnorchlování "až do doby, než bude nalezen žralok za útok zodpovědný".

Proč žraloci útočí

Odborníci na mořské dravce stanovili několik teorií. První je, že žraloky navzdory přísnému zákazu někdo krmil. Když s tím přestal, začali útočit na lidi. Pro tuto hypotézu hovoří i to, že k napadení došlo vždycky v odpoledních hodinách. Možná, že dravci byli zvyklí žrát právě v tuto dobu.

Druhou teorií je, že žraloky mohly ke břehům nalákat zdechliny zvířat vyhozené z nákladních lodí. 16. listopadu totiž muslimové slaví Svátek obětí. Aby sváteční tabule byla dokonalá, dovezli Egypťané velké množství živých koz a ovcí z Austrálie. Mnohé však prý na palubě transportní lodi uhynuly. Námořníci pak údajně naházeli mrtvé kusy do moře. Žraloci se tak mohli naučit konzumovat novou pro ně nezvyklou potravu - suchozemské obratlovce.

Další odborníci se domnívají, že žraloky mohl k břehům vyhnat nedostatek přirozené potravy na volném moři. Tou jsou velké ryby, což je oblíbená kořist nejen mořských predátorů, ale i egyptských rybářů.

Existuje ještě jedna teorie, ta je však podle mého přitažená za vlasy. Žraloky prý k lidožravosti vycvičili izraelské tajné služby, aby poškodili egyptskou ekonomiku. Stejně tak dobře to ale mohli udělat i islamisté, i oni mají na oslabeném Egyptu zájem.

Turisté ryby krmí, zákaz nezákaz

Osobně jsem se v Naama Bay před třemi lety potápěl. S tvrzením místního úřadu, že se v oblasti za posledních 10 až 15 let žraloci vůbec neukázali, nemohu souhlasit. Ačkoliv jsem sám žraloka během šnorchlování neviděl, jeden z Čechů v "našem" hotelu mi líčil ranní setkání s prý asi dva a půl metru dlouhým žralokem tygrovaným. Dokonce ho natočil na podvodní kameru. Popsal mi i místo, kde k setkání došlo, sám jsem se tam poté vypravil "na výzvědy", ale dravce jsem nezahlédl. Přesto tuto příhodu považuji za potvrzení, že se zde žraloci běžně vyskytují.

Osobně se domnívám, že žraloky někdo krmil. Sám jsem během svého pobytu několikrát viděl rusky mluvící turisty tento zákaz porušovat. Jednou se krmícím vymkla situace z rukou natolik, že zoufale museli volat o pomoc plavčíka. Naštěstí nekrmili žraloky, ale menší ryby a bodloky, kteří potom "v jakémsi žravém šílenství" začali dorážet na vše živé okolo. Voda v okolí nafukovačky, kolem které přestupníci krmili a na níž se v okamžiku nebezpečí uchýlili, se hladovými rybami s naježenými ostny a připravenými zuby jen vařila.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
zralok
 

Články odjinud