Takin čínský je vzácný jako panda: Kde uvidíte nově narozené mládě?

Takin čínský je vzácný jako panda: Kde uvidíte nově narozené mládě?
Sdílej
 
V prosinci 2021 se Zoo Plzeň stala třetí českou zoo, která získala vzácné kopytníky, takiny čínské. A na začátku června 2024 přivítali chovatelé jejich první mládě. Číňané považují takiny podobně jako pandy velké za své národní zvíře, zoologických zahrad, které se jimi mohou pochlubit, je proto velmi málo.

Do plzeňské zoo dorazil pár takinů čínských v prosinci 2021. Tehdy roční samice Bathory pochází z Liberce, v Liberci se v roce 2016 narodil i samec John Woo. Odtud putoval do Zoo Wroclaw, kde zplodil pět mláďat. V roce 2021 pak převzal jeho roli jeho bratr, a John Woo se přestěhoval do Zoo Plzeň.

I přes svoji majestátnost jsou takini čínští velmi klidní a navzájem se k sobě chovají velmi přátelsky. „Samozřejmě je John Woo dominantní a má právo jít ke krmení první, ale jinak se k Bathory nikdy nechoval agresivně“, uvádí zooložka Miroslava Palacká. „Po narození mláděte se jejich vzájemný vztah ještě utužil. Mládě má velmi silné vazby k oběma rodičům. Již po prvních dnech života je začalo nejenom následovat i do těch nejpříkřejších částí výběhu, ale také je aktivně vybízet ke hře“, doplnila zooložka.

Historicky první mládě takina čínského, které se narodilo v plzeňské zoo •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Vzhledem k velmi silnému mateřskému pudu obou rodičů zatím není možné mládě oddělit, jeho pohlaví tak chovatelé budou moci určit, až při příležitosti, kdy ho uvidí močit. Návštěvníci mohou mládě vidět ve výběhu, protože však jde o prvoodchov, pohled do jejich boxu chovatelé znepřístupnili, aby měla samice místo, kde se s mládětem cítí bezpečně.

Takin je nositel zlatého rouna

Takin čínský (Budorcas taxicolor bedfordi) nebo také zlatý, podle typické barvy husté splývavé srsti, která může vypadat jako „zlaté rouno“, pochází z horských oblastí Himalájí na území Indie a Číny. V malých rodinných stádech obývá zalesněné vysokohorské oblasti. Samec dosahuje váhy až 350 kg, samice jsou drobnější a obvykle váží do 230 kg. I přes svoji velikost jde o blízkého příbuzného kamzíků. Pro svět byl objeven teprve v roce 1950.

Pro samici Bathory je mládě její prvorozené •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Poněvadž se jedná o národní dědictví Číny, jsou tato zvířata chována téměř výhradně na jejím území. Proto je jen velice málo zoologických zahrad, které je chovají. Číňané si tohoto kopytníka cení podobně jako pandy velké.

První byl Liberec

Do Evropy přivezla takiny čínské Zoo Liberec v roce 2002. Všechna zvířata chovaná dnes v evropských zoologických zahradách jsou jejich potomky. V České republice chová takiny čínské Zoo Liberec, která je jejich nejstarším a nejvýznamnějším chovatelem, a Zoopark Chomutov, který v současné době chová samce. V plzeňské zoo osídlili takini čínští přebudovaný výběh z roku 1998, který před nimi dlouhé roky obývali pižmoni a později jaci domácí.

Malí vydrýskové v plzeňské zoo! Po 14 letech! Podívejte, jak jsou roztomilí

Malí vydrýskové v plzeňské zoo! Po 14 letech! Podívejte, jak jsou roztomilí

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Všude samé mládě! V plzeňské zoo propukl jarní babyboom, podívejte se

Všude samé mládě! V plzeňské zoo propukl jarní babyboom, podívejte se