Jedno opičátko za druhým: Zoo Hodonín zažívá opravdový babyboom

Jedno opičátko za druhým: Zoo Hodonín zažívá opravdový babyboom
Sdílej
 
Během letošního jara je v pavilonu primátů v hodonínské zoo opravdu rušno. Zdejší obyvatelé přivádějí k radosti chovatelů na svět jedno mládě za druhým. Tím posledním, které se narodilo na konci května, je mládě geurézy běloramenné.

První mládětem, které celý babyboom zahájilo, bylo už na začátku února mládě gibona lar (Hylobates lar). Hodonínská skupina gibonů se tak rozrostla na pět členů. Gibony chová hodonínská zoo dlouhodobě. Současný pár již s jedním světlejším mládětem získala v roce 2020 z francouzského Saint Martin la Plaine.

Další narozená mláďata „počkala“ až na příjemnější květnové počasí. 10. května se narodilo mládě tamarínů sedlových (Leontocebus fuscicollis), které Zoo Hodonín chová jako jedna z mála evropských zoo od roku 2020. Pár se však podařilo sestavit teprve vloni. Mláďata u tamarínů, stejně jako u ostatních drápkatých opic, nosí a hlídá několik týdnů až měsíců hlavně samec, samici je předává na jen kojení. Na péči se mohou podílet i starší sourozenci.

Třetí opičí mládě je mangabej

Na konci května pak v pavilonu primátů přivítali mládě mangabeje rudohlavého (Cercocebus torquatus). Tento zajímavě zbarvený středně velký primát obývá hlavně deštné pralesy v západní Africe a hodonínská zoo jej od loňského léta chová jako jediná v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Samice mangabeje své mládě neopouští ani na chvilku •  Zoo Hodonín

Šestnáctiletý samec přicestoval vloni v létě z německé Zoo Münster, o čtyři roky mladší samice pak z Barcelony.

„Je to náš nový chovný pár, který jsme bedlivě sledovali. Samice přijela těsně po vyjmutí implantátu, proto jsme měli radost z její březosti a narození mláděte považujeme za velkou událost. Čekali jsme také, jak na něj bude reagovat samec, ale nenastaly žádné problémy,“ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Samice si zatím mládě pečlivě hlídá, nosí jej na břiše a kojí, proto zatím není snadné jej spatřit. Při troše trpělivosti se to ale návštěvníkům podaří.

I když si samice guerézy mládě chrání, navštěvníci ho díky jeho bílé barvě snadno uvidí •  Mirka Pešková Hanáčková

A nakonec gueréza

Květnovým mládětem je i poslední přírůstek v pavilonu, mládě guerézy běloramenné (Colobus polykomos) Zatím je světlejšího zbarvení, takže je v náručí samice pro návštěvníky lépe viditelné. Ta si jej ale zatím pečlivě hlídá.

Gueréza běloramenná žije hlavně v západní Africe, v dospělosti je černá s bílými prvky a nápadně dlouhým bílým ocasem. Pohybuje se hlavně ve větvích stromů a živí se listy, plody a semeny. Čtrnáctiletého samce získala hodonínská zoo z Jihlavy, osmiletá samice přicestovala z Vídně.

Mládě gibona lar se narodilo už v únoru •  Zoo Hodonín

Ohrožené druhy primátů

„Všechna mláďata narozená v pavilonu primátů považujeme za velký úspěch vzhledem k tomu, že chovné páry jsme vytvořili před necelým rokem. Navíc k nám samice mangabeje a guerézy dorazily s antikoncepcí. Předpokládali jsme proto, že mláďata by mohla přijít mnohem později. Zajímavé je přitom sledovat rozdíly mezi jednotlivými druhy v chování matky, samce, mláděte, jejich vývoje, velikosti a osamostatnění se,“ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Všechny zmíněné opice patří mezi ohrožené druhy a ve všech květnových případech (tj. tamarínů, mangabejů a gueréz) jde o prvoodchovy.

Malé lvíče: Kde vidět mládě lva berberského, který v přírodě nežije?

Malé lvíče: Kde vidět mládě lva berberského, který v přírodě nežije?

Přímorožec arabský u nás? Jedině v Hodoníně

Přímorožec arabský u nás? Jedině v Hodoníně

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo