Roztomilé kotě levharta perského: Do které zoo za mládětem?

Roztomilé kotě levharta perského: Do které zoo za mládětem?
Sdílej
 
Na začátku května se v Zoo Jihlava narodilo mládě levharta perského. Mládě je o to cennější, že ho porodila třináctiletá samice, u které již chovatelé nepředpokládali, že by mohla zabřeznout. Mládě je důležité i pro záchranu tohoto levharta, protože jeho populace ve volné přírodě klesá. Podívejte se na foto a video!

„Mláďata levharta byla původně dvě, ale jedno bylo slabší a nepřežilo první měsíc,“ řekl ředitel zoo Jihlava Jan Vašák. „První dny jsme mláďata pouze slyšeli, samice je v boudě pečlivě hlídala. Až po několika dnech se do ní povedlo chovatelům nahlédnout, když samice vyšla ven. Proto jsme věděli, že mláďata byla dvě,“ doplnil.

„Jedno mládě bylo od začátku drobnější a pravděpodobně nebylo ani dostatečně vyvinuté, proto nepřežilo. Umělý odchov na láhev se v moderních zoo již nedělá, protože se tato zvířata pak neumí zařadit mezi jedince svého druhu,“  dodává ředitel.

Video se připravuje ...

Levhart perský v Zoo Jihlava • Zdroj: Zoo Jihlava

Přeživší mládě lehvarta představuje významný příspěvek k záchraně tohoto kriticky ohroženého druhu. Má za sebou první veterinární kontrolu, během které se zjistilo, že se jedná o samici.

Tento vzácný přírůstek je o to cennější, že se již téměř nepočítalo s možností, že by samice mohla úspěšně zabřeznout a porodit. Je jí totiž třináct let. První mláďata samice v tomto věku jsou skutečnou raritou.

Video se připravuje ...

Levhart perský patří k největším poddruhům levharta skvrnitého • Zdroj: Zoo Jihlava

Mládě lehvarta zatím neuvidíte

Dnes je mládě levharta stále aktivnější, chovatelé proto předpokládají, že během léta už začne chodit do venkovního výběhu, kde ho budou moci vidět i návštěvníci. Zatím objevuje prostory vnitřní ubikace mimo porodní boudu. Do této ubikace návštěvníci nevidí, to proto, aby měla samice a její mládě klid.

Video se připravuje ...

Levhart perský v jihlavské zoo • Zdroj: Zoo Jihlava

Vidět však mohou samce, který přijel do Jihlavy v roce 2021 ze Zoo Plock a kterému je mu šest let. Samice přijela o rok později ze Zoo Münster, a jak je vidět zvířata si padla do oka. Levharty perské chová Zoo Jihlava od roku 1982, je to tedy pro ni tradiční druh.

Perský, ne skvrnitý!

Levhart perský (Panthera pardus tulliana) je vyhynutím ohrožený poddruh levharta skvrnitého, který obývá horské oblasti Kavkazu, Íránu a Střední Asie, kde žije v nadmořských výškách až 3800 m. Je znám svou schopností přizpůsobit se různým typům prostředí, od lesů po skalnaté oblasti a polopouště.

Video se připravuje ...

Levharty perské chová Zoo Jihlava od roku 1982 • Zdroj: Zoo Jihlava

Je to samotářské zvíře, které preferuje skrytá místa a loví převážně v noci. Jeho kořistí jsou hlavně savci, jako jsou srnci, divoké kozy, divoká prasata, ale také dikobrazi, ptáci a menší plazi. Ve volné přírodě dnes žije méně než tisíc dospělých jedinců - ohrožuje je především ztráta životního prostředí a s tím související úbytek kořisti a nelegální lov.

Mají dlouhokrčky opravdu dlouhé krky? Přesvědčte se v jihlavské zoo!

Mají dlouhokrčky opravdu dlouhé krky? Přesvědčte se v jihlavské zoo!

Růžová radost v Zoo Jihlava! Líhnou se malí plameňáci

Růžová radost v Zoo Jihlava! Líhnou se malí plameňáci

Čtyřčata a hned dvakrát! Vyklubala se v Jihlavě, jen se podívejte

Čtyřčata a hned dvakrát! Vyklubala se v Jihlavě, jen se podívejte