Skryté poklady Zoo Ostrava: Objevte mořské akvárium a vzácný prvoodchov

Skryté poklady Zoo Ostrava: Objevte mořské akvárium a vzácný prvoodchov
Sdílej
 
Zoo Ostrava chová celkem tři druhy populárních mořských ryb klaunů, kteří žijí v symbióze se sasankami. V minulosti se ostravským akvaristům opakovaně podařil odchov klauna očkatého a klauna černotělého. Nyní se poprvé mohou pochlubit odchovem klauna ostnitého.

O odchov klaunů ostnitých se až do letošního roku pokoušeli ostravští akvaristé bezvýsledně. Na úspěšný odchov jsou tak náležitě pyšní, protože v rámci evropských zoologických zahrad je velmi vzácný. V zázemí pečují o 38 mláďat, která si už zabydlela sasanku a rostou jako z vody.

„Odchov většiny mořských ryb můžeme rozdělit na šest fází, z nichž každá sama o sobě představuje pro chovatele výzvu: 

1. sestavení páru,

2. stimulace k výtěru,

3. zdárný vývoj jiker a vylíhnutí larev,

4. raný vývoj larev,

5. metamorfóza a období krátce po ní,

6. převedení juvenilních ryb na větší a vydatnější potravu, ideálně mraženou či umělou. Odchov klaunů usnadňuje fakt, že o první tři kroky se při vhodných podmínkách postarají ryby ochotně samy – pravidelně se vytírají a jsou starostlivými rodiči. Larvy jsou navíc relativně velké – měří zhruba 3 mm."

Video: Kristýna Bendová

„Odchov je pracný, protože potřebujeme několik různých kultur zooplanktonu a fytoplanktonu. Ty několikrát denně „sklízíme“ a používáme pro odchov klaunů v pečlivě vyhodnocovaném poměru složek. Aby kultury prosperovaly a poskytovaly nám dostatečné výnosy, potřebují každodenní soustředěnou péči zkušených chovatelů,“ popisuje zooložka Markéta Rejlková.

Klauny je důležité správně krmit

Klauni ostnití jsou v Zoo Ostrava chováni v akvaristickém zázemí a zde také probíhá odchov mláďat. „Dne 18. března 2024 se nám podařilo odebrat několik desítek jiker těsně před lihnutím a přemístit je do samostatné nádrže."

Samice klauna ostnitého •  Markéta Rejlková

„Vzápětí se vylíhly larvy, které byly dva týdny krmeny výhradně živým mořským zooplanktonem. Až po dvou týdnech jsme postupně a velmi opatrně začali zařazovat i další potravu. Výživa je totiž klíčovým faktorem v ranném vývoji larev a je velmi snadné udělat chybu, první týdny jsou kritické,“ vysvětluje náročnost odchovu akvaristka Kristýna Bendová.

Samozřejmostí jsou rovněž časté výměny vody, odstraňování uhynulých larev a postupné přikrmování jemnými prachovými granulemi a později živými žábronožkami obohacenými o esenciální mastné kyseliny.

Po překonání kritických prvních dní začali chovatelé pozorovat růst larev a jejich postupnou metamorfózu. Po ní už jsou klasickým rybím potěrem, lépe plavou a začínají se vybarvovat.

Šestitýdenní mláďata klaunů ostnitých už si rozdělila sasanku •  Markéta Rejlková

38 nových mláďat v Ostravě

Ve věku šesti týdnů měřili malí klauni okolo 1 cm a byli přemístěni do větší nádrže, kde jim chovatelé poprvé nabídli sasanku čtyřbarevnou. Během několika hodin rybky sasanku obsadily a začaly svádět neškodné souboje se svými sourozenci o „lepší“ místo.

„Při přelovování jsme napočítali 38 mláďat. Mají před sebou ještě dlouhou cestu, než dorostou do své maximální velikosti, která může činit až 17 cm,“ dodává Kristýna Bendová. V Evropě chová klauny ostnité nejméně 26 institucí, za poslední rok se ale zdařil odchov jen v Ostravě, kde se jedná o první odchov tohoto druhu.

Klaun ostnitý •  Wikipedia, Benjamint444

Klaun a sasanka

Klaun ostnitý (Amphiprion biaculeatus, donedávna Premnas biaculeatus) patří mezi oblíbené obyvatele akvárií. Je to velký teritoriální klaun, který obývá jediný druh sasanky – sasanku čtyřbarevnou. Je to neobvyklé, protože ostatní druhy klaunů využívají širší škálu „hostitelů“.

Co však mají všichni klauni společné je to, že jim sasanka poskytuje ochranu a nepožahá je. Klauni v ní i spí a do její těsné blízkosti kladou jikry. Naopak oni sasanku brání před případným nebezpečím a mohou ji i krmit.

Druhou společnou vlastností klaunů je to, že se zpočátku vyvíjejí jako samci a jen jedna nejdominantnější ryba v teritoriu je samice. Druhá dominantní ryba s ní vytvoří pár. Až v případě úhynu samice se dominantní samec stane samicí a další z čekatelů se posune na jeho pozici. Zpátky přeměna pohlaví nefunguje.

Dva roky čekal: Tajemný kocour jaguarundi v ostravské zoo ji konečně má

Dva roky čekal: Tajemný kocour jaguarundi v ostravské zoo ji konečně má

Jak pohnout s obrem? Velké stěhování sloních kluků z ostravské a pražské zoo

Jak pohnout s obrem? Velké stěhování sloních kluků z ostravské a pražské zoo

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata