V přírodě už jich je jen max 700: Dvě mláďata se narodila v Olomouci!

V přírodě už jich je jen max 700: Dvě mláďata se narodila v Olomouci!
Sdílej
 
Vzácné a v přírodě vyhynutím ohrožené daňky mezopotámské u nás můžete vidět pouze v ostravské a olomoucké zoo. Ale jen v Zoo Olomouc se je daří úspěšně množit. Olomoučtí chovatelé se nyní radují z dalších dvou mláďat.

V olomoucké zoo se narodila dvě mláďata vzácného daňka mezopotámského. „Ačkoliv se jedno mládě narodilo starší zkušené samici a druhé porodila mladičká samice, obě zvládají péči o svého potomka na výbornou,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Odhaduje se, že ve volné přírodě žije asi 600 až 700 jedinců, dalších přibližně 250 jedinců je chováno v zoologických zahradách. „V Zoo Olomouc se doposud narodilo osm mláďat tohoto velmi vzácného druhu. Jsme jediná zoo v naší zemi, která tento druh pravidelně množí. Daněk mezopotámský představuje jeden ze zapomenutých triumfů ochranářské práce zoologických zahrad. Bez ní by s největší pravděpodobností z naší planety zcela zmizel,“ dodává.

Mládě daňka mezopotámského se svou matkou •  Zoo Olomouc

Daňka zachránily zoologické zahrady

Daněk mezopotámský (Dama mesopotamica) je jedním ze zvířat, které znali lidé od pradávna. Byl zobrazován na starověkých památkách již v 9. století před naším letopočtem. Žil v jihozápadní Asii (Malá Asie a Persie, od Libanonu po Írán), přičemž na Blízkém východě byl vyhuben na konci 19. století.

Naštěstí však byly o padesát let později v roce 1956 objeveny dvě populace v Íránu. Z nich se roku 1960 dostala samice a v roce 1964 samec do zoo v německém Kronbergu. Kronberský chov byl naštěstí velmi úspěšný a na jeho základě vznikla v evropských zoo populace, která dnes čítá 107 jedinců v 16 zoo. Další desítky daňků mezopotamských chovají izraelské zoologické zahrady, které tento druh úspěšně vypouštějí zpátky do přírody.

Olomoucká zoo je jediná u nás, která daňky mezopotámské množí •  Zoo Olomouc

Trochu jiný než evropský

V porovnání s daňkem evropským má daněk mezopotámský paroží méně lopatkovité a první výsada (očník) je poměrně krátká. Od svého evropského příbuzného se také liší kratším a méně osrstěným ocasem a má výrazně menší černý lem kolem obřitku. V přírodě se samice s mláďaty sdružují do stád, samci vytvářejí menší samčí skupiny. V období říje si samci obhajují teritoria, do nichž lákají samice.

Šťastná třináctka: Tolik mláďat vzácných kozorožců se narodilo Olomouci!

Šťastná třináctka: Tolik mláďat vzácných kozorožců se narodilo Olomouci!

Taťka vzorně pečuje o deset mláďat: Podívejte se do Zoo Ostrava

Taťka vzorně pečuje o deset mláďat: Podívejte se do Zoo Ostrava

Nejvzácnější levhart dorazil do Olomouce: Ale pozor, nezůstane dlouho!

Nejvzácnější levhart dorazil do Olomouce: Ale pozor, nezůstane dlouho!