Nejroztomilejší koťátka: Mláďata irbisů se narodila v Zoo Jihlava

Nejroztomilejší koťátka: Mláďata irbisů se narodila v Zoo Jihlava
Sdílej
 
Již 30 let chová Zoo Jihlava irbise. Mláďata, která se tu v květnu narodila, jsou tak jakýmsi dárkem k tomuto výročí. A zároveň i potvrzením, že se jim v jihlavské zoo daří – jsou totiž již třetí zdejší generací těchto vzácných šelem známých také jako levharti sněžní.

V květnu se v jihlavské zoo narodila dvojčata irbisů, známých také jako levharti sněžní (Panthera uncia). Jejich narození je o to významnější, že jde již o třetí generaci těchto šelem chovaných ve zdejší zoo. Protože je samice prvorodička, chovatelé jí chtějí dopřát co nejdelší dobu klidu.

Zatím všechno vypadá v pořádku a malí irbisové mají za sebou první veterinární kontrolu. Během prohlídky se ukázalo, že se jedná o dva samce. Bratři se mají čile k světu. Jsou umístění ve vnitřní ubikaci, ale postupně se rozkoukávají a sbírají odvahu, stejně jako mladá samice ve vedlejším výběhu u levhartů perských. Návštěvníci Zoo Jihlava je pravděpodobně uvidí během prázdnin, až je samice začne vyvádět do venkovního výběhu.

Obě mláďata irbise narozená v jihlavské zoo jsou kluci •  Zoo Jihlava

Třetí generace irbisů v Jihlavě

„Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme přivítat další generaci irbisů do naší zoo,“ řekl ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. „Doufáme, že tato mláďata přispějí k zachování druhu, který je ve volné přírodě stále ohrožen.“

Samice, která porodila, se narodila v jihlavské zoo v roce 2018 a pochází z trojčat. Její bratři odcestovali do Zoo Batu Secret a do Zoo Sofia. Její matka (babička letošních mláďat) se narodila v Jihlavě v roce 2007 a dožila se 15 let.

Rodiče mláďat - samice se narodila v jihlavské zoo •  Zoo Jihlava

Otec mláďat pochází z francouzské zoo v Thoiry a jsou mu čtyři roky. Malí irbisové jsou i takovým pomyslným „dárkem“ k výročí – letos je to 30 let, co jihlavská zoo tyto nádherné šelmy chová. Včetně květnových brášků už se zde narodilo 25 mláďat.

Levharti sněžní v přírodě ubývají

Levharti sněžní jsou klasifikováni jako zranitelný druh a jejich populace ve volné přírodě stále klesá kvůli ztrátě přirozeného prostředí, nelegálnímu lovu a nedostatku kořisti. Programy na jejich ochranu, včetně těch v zoologických zahradách, proto hrají klíčovou roli v zajištění přežití tohoto druhu. Mezi jejich nejvýznamnější chovatele patří i jihlavská zoo.

Akrobat na útesech: Nebezpečný tanec levharta sněžného

Akrobat na útesech: Nebezpečný tanec levharta sněžného

Růžová radost v Zoo Jihlava! Líhnou se malí plameňáci

Růžová radost v Zoo Jihlava! Líhnou se malí plameňáci

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava