Rekordní jaro ve Dvoře Králové: Narodilo se více než 450 mláďat!

Rekordní jaro ve Dvoře Králové: Narodilo se více než 450 mláďat!
Sdílej
 
Již přes 450 mláďat se letos narodilo nebo vylíhlo v Safari Parku Dvůr Králové. Jedním z posledních a současně i nejvýznamnějších je samice hrošíka liberijského. Před pár dny začala využívat oba venkovní výběhy i vnitřní expozici, a tak ji konečně mohou spatřit návštěvníci.

Samice hrošíka liberijského, která se narodila 28. května, začala chodit do venkovního výběhu. Než vyrazila do venkovní expozice s velkým bazénem, musela zesílit. „Bazény jsou koncipované pro dospělá zvířata. Je proto nutné pár týdnů počkat, aby bylo mládě dost silné a obratné a pobyt v bazénu zvládlo,“ vysvětluje vrchní chovatelka Monika Darvašová. Malá samice je potomkem samce Wamburuhtuha a samice Tanquey. V safari parku žije ještě další chovná samice, Malaya, a její už odstavený potomek, malý samec.

Safari Park Dvůr Králové je jedním z nejúspěšnějších chovatelů hrošíků liberijských (Choeropsis liberiensis), vůbec první mládě v tehdejším Československu se tu narodilo už v roce 1978. Od té doby se jich ve Dvoře Králové narodilo přes 25.

Malá samička hrošíka liberijského už chodí do venkovního výběhu •  Helena Hubáčková / SPDK

V přírodě jsou hrošíci ohroženi vyhynutím, a namále měl i evropský chov, který se po několik let cíleně tlumil. Následně se ale zvířata nedokázala z reprodukční pauzy dostat a populace povážlivě stárla. V chovu je navíc nedostatek samců.

Vylíhnutí vzácných kačenek

Naprosto mimořádná je i řada dalších mláďat, která se letos ve Dvoře Králové narodila nebo vylíhla. O jeden z nejvýznamnějších úspěchů se zasloužili chovatelé ptáků. V zázemí Tropických bažin se vylíhlo sedm pižmovek konžských (Pteronetta hartlaubii). Za poslední rok se tyto náročné a vzácné kachny rozmnožily jen ve třech zahradách. „

Jako u všech kachen i u pižmovek se mláďata líhnou plně samostatná •  Helena Hubáčková / SPDK

Ptáčkaři“ na úseku letos zaznamenali i první mláďata supů bělohlavých (Gyps fulvus) v historii safari parku. Vedle pižmovek a supů se chlubí i odchovem zajímavého příbuzného čápů, zejozoba afrického (Anastomus lamelligerus), jehož podivný zobák mu slouží k „louskání“ měkkýšů, jimiž se hlavně živí.

Střapaté zmije a unikátní hadi i buvoli

Nejen hrošíkem a pižmovkami se ale může Safari Park letos pochlubit. Expozice plazů poprvé ve Dvoře přivítala například mláďata náročných afrických zmijí stromových (Atheris squamigera), známých také pod názvem ateris ježatý (to pro jejich dračí střapatý vzhled), či endemických madagaskarských hadů Madagascarophis meridionalis, kteří nejsou vystavení v žádné jiné zoo a ani nemají české jméno.

Odchov hyenek hřivnatých patří k největším úspěchům Safari Parku •  Helena Hubáčková / SPDK

Ze šelem se letos bezesporu o největší slávu postaraly hyenky hřivnaté s trojčaty, která jsou prvními mláďaty ve světových zoo po asi 30 letech a prvními v Česku vůbec (více tady). Mláďata přivedly na svět i roztomilé cibetky africké (Civettictis civetta) nebo servalové stepní (Leptailurus serval).

Jinde, než ve Dvoře Králové u nás neuvidíte buvoly pralesní (Syncerus caffer nanus) a letos navíc i s mláďaty. K vidění jsou v Safari Parku i mláďata antilop vraných (Hippotragus niger), přímorožců jihoafrických (Oryx gazela) a mnoha dalších obyvatel zdejší zoo.

Poprvé supi: Prvním mládětem překvapila i samice bez partnera

Poprvé supi: Prvním mládětem překvapila i samice bez partnera

Nové bydlení: Pavilon pro nosorožce patří k nejmodernějším v Evropě, mrkněte!

Nové bydlení: Pavilon pro nosorožce patří k nejmodernějším v Evropě, mrkněte!

Tajemné mládě: Pohlaví roztomilého medojeda pomůže potvrdit jezevec

Tajemné mládě: Pohlaví roztomilého medojeda pomůže potvrdit jezevec