Divoká koťátka se narodila v Hluboké: Podívejte se na mláďata vyhubeného druhu!

Divoká koťátka se narodila v Hluboké: Podívejte se na mláďata vyhubeného druhu!
Sdílej
 
Kočka divoká je naším původním druhem, ale v minulých staletích u nás byla vyhubena. Až v posledních letech se pozvolna do naší přírody vrací. Je kriticky ohrožená a spatřit ji je téměř nemožné, i profesionální zoologové ji většinou znají jen z fotopastí. Ale v Zoo Hluboká tuto vzácnou kočku vidět můžete. A nyní dokonce i s roztomilými koťaty.

Kočky divoké (Felis silvestris) chová Zoo Hluboká (s přestávkou v letech 1979 - 87) minimálně od roku 1962. Nepřetržitě pak od roku 1988. Od roku 1994 se ale nemnožily, zvířata zestárla a nakonec zůstali jen dva staří samci,“ přibližuje chov divokých koček v Zoo Hluboká Michaela Jerhotová ze vzdělávacího oddělení zoo.

„V roce 2002 jsme přivezli nová zvířata - čtyři samice ze Zoo Bussolengo v Itálii a malého samečka ještě se svou matkou ze Zoo Rotterdam,“ pokračuje ve vyprávění Michaela.

Video se připravuje ...

Letošní mláďata kočky divoké v Zoo Hluboká • Zdroj: Michaela Jerhotová, zoo Hluboká

O dva roky později, v roce 2004 se kočky v zoo poprvé rozmnožili. Od té doby se v Hluboké narodilo celkem 30 koťat. Většina jich šla do jiných zoologických zahrad, dvě samice a jednoho samce zoo poskytla do repatriačního programu (vypouštění v zajetí odchovaných jedinců na místa původního výskytu) na Slovensko.

Divoké kočky v nové expozici

V květnu roku 2007 zoo dokončila expozici Jezevčí skály, kde kočky získaly nový přírodnější výběh. „Přestěhovali jsme do něj tenkrát jeden celý pár i s kotětem,“ říká Michaela Jerhotová, „ale samice snášela přestěhování velmi špatně,“ pokračuje.

Kočka divoká se vzácně objevuje i v naší přírodě, je však kriticky ohrožená vyhynutím •  Michaela Jerhotová, zoo Hluboká

„Vylezla na nejvyšší strom, přestala se o kotě, které ještě kojila, starat a několik dní odmítala potravu. Její úlohu naštěstí převzal velmi zodpovědně kocour. Samozřejmě nemohl mládě kojit, ale o kotě se pečlivě staral, čistil ho, olizoval a nosil mu pevnou potravu, na kterou si kotě díky tomu rychle zvyklo,“ uvádí dál Michaela.

další koťata v Zoo Hluboká

Dalších koťat se zoo dočkala po kratší přestávce až letos. Jsou to první mláďata současného chovného páru. Samec – otec koťat – pochází z polské Zoo Bydhošť, kde se narodil v roce 2015, samice je vlastní odchov ze Zoo Hluboká, kde se narodila v roce 2016. Zoologové už znají i pohlaví koťat, jedná se o dvě samičky a jednoho samce.

Hledá se kočka: Naše nejtajemnější šelma

Hledá se kočka: Naše nejtajemnější šelma

Nejroztomilejší koťátka: Mláďata irbisů se narodila v Zoo Jihlava

Nejroztomilejší koťátka: Mláďata irbisů se narodila v Zoo Jihlava

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!