První malý tygřík: Kde vidět mládě a je to kotě holka nebo kluk?

První malý tygřík: Kde vidět mládě a je to kotě holka nebo kluk?
Sdílej
 
Zlínská zoo slaví další významný chovatelský úspěch. Pětiletá tygřice Samba úspěšně odchovává své první mládě. Malý sameček tygra ussurijského je ve skvělé kondici, zdravý a vitální. A máma, přestože je prvorodička, se o něj vzorně stará.

Pětiletá samice tygra Samba, která přišla na svět v Zoo Zlín, porodila tygří mládě už na začátku května. Díky kamerám umístěným v porodním boxu ho chovatelé mohli pozorovat skutečně od prvních okamžiků. Otcem mláděte je třináctiletý samec Youryi, kterého zlínská zoo získala v roce 2022 z francouzské Zoo de La Palmyre.

Malý tygřík prozatím tráví veškerý čas společně s matkou Sambou v chovatelském zázemí. Dopoledne sice tygřice vychází do venkovního výběhu, mládě však zůstává ve vnitřní ubikaci. Přesto ho návštěvníci mohou vidět.

Mládě tygra ussurijského ve zlínské zoo se zatím ukrývá v zázemí •  zoo zlín

„V přístřešku u expozice tygrů ussurijských jsme nainstalovali obrazovku, na kterou přenášíme aktuální záběry z vnitřní ubikace. Každý den, vždy od 9.00 do 16.00 hodin, tak mohou návštěvníci sledovat dění u tygří rodiny. Pokud půjde vše podle předpokladů, na první procházku do venkovního výběhu se Samba společně s mládětem vydá na konci července,“ uvedla Romana Mikešová, vedoucí marketingu.

Největší z tygrů ve Zlíně

Tygr ussurijský, známý i jako sibiřský (Panthera tigris altaica) je největším a nejseverněji žijícím poddruhem tygra. V přírodě je ohrožený vyhynutím, přestože se v posledních letech jeho počty díky přísným ochranářským opatřením zvyšuji. Poslední odhady mluví o více než pěti stech volně žijících jedincích.

Mnohem víc těchto tygrů dnes žije v zajetí, kde se poměrně dobře množí. Jen v evropských chovných zařízeních jich dnes žije odhadem přes 250, chová je i celá řada našich zoologických zahrad.

Ne v každé zoo ale můžete vidět jejich mláďata, rozmnožování tygrů ussurijských je přísně sledováno a regulováno koordinátorem chovu (sídlí v německé Zoo Lipsko), který dohlíží na to, aby populace v zajetí zůstala zdravá, geneticky různorodá a rozmnožovali se jen vhodní nepříbuzní jedinci. Ten také určuje, kam se narozená mláďata po dosažení dospělosti přestěhují. Pokud tedy nerozhodne, že mohou zůstat v mateřské zoo.

Poprvé odchovali mládě ohroženého tamarína pestrého! Kde ho můžete vidět?

Poprvé odchovali mládě ohroženého tamarína pestrého! Kde ho můžete vidět?

Nejvíce největších hlodavců na světě! Šest mláďat kapybar ve Zlíně

Nejvíce největších hlodavců na světě! Šest mláďat kapybar ve Zlíně

Vodním jaguárům se daří ve Zlíně: Nová mláďata u vyder obrovských

Vodním jaguárům se daří ve Zlíně: Nová mláďata u vyder obrovských