Vzácný gekon modrý je fakt modrý: Kde se o tom můžete přesvědčit?

Vzácný gekon modrý je fakt modrý: Kde se o tom můžete přesvědčit?
Sdílej
 
V Zoo Ostrava je k vidění nový druh plaza – kriticky ohrožený gekon modrý. Doposud byl chován v zázemí, kde se i rozmnožil. Nyní jej mohou lidé pozorovat v novém teráriu v pavilonu Tanganika. V přírodě je velmi vzácný, vyskytuje se pouze na velmi malém území v Tanzanii.

Gekon modrý (Lygodactylus williamsi), drobný denní gekon, je endemit (jinde nežije) malého území o velikosti nanejvýš 20 km2 v Tanzanii. Zde se vyskytuje v lesních rezervacích Kimboza a Ruvu a ostrůvkovitě na několika dalších lokalitách mimo rezervace. Dospělí samci vynikají jasně modrým zbarvením, samice a mladí samci jsou hnědí až olivově zelení. 

V přírodě je tento gekon vázán na jediný druh pandánu Pandanus rabaiensis (tropický strom s listy připomínajícími juku). „Jeden strom obvykle obývá jeden samec, jedna nebo více samic a několik mláďat,“ popisuje zooložka Markéta Rejlková ze Zoo Ostrava. Na mezinárodním Červeném seznamu (The IUCN Red List) je zařazen v kategorii kriticky ohrožený (Critically Endangered).

Samice gekonů modrých jsou spíš zelené, obě pohlaví ale mají oranžová bříška •  WingedWolfPsion, wikipedia

V ostravské zoo je gekon modrý chován od roku 2021, kdy byl přivezen pár ze Zoo Lipsko. Ještě v tom roce se podařilo odchovat dvě mláďata. „Gekony jsme zatím chovali v zázemí, kde se podařilo odchovat celkem 14 mláďat, z toho deset se vylíhlo v tomto roce. Mezitím jsme vybudovali v pavilonu Tanganika nové terárium, kde nyní mohou vzácné plazy obdivovat i naši návštěvníci,“ říká Markéta Rejlková. Terárium obývá nově sestavený pár gekonů. V chovatelském zázemí jsou kromě letošních mláďat další dva chovné páry.

Naděje pro gekony

Přestože kriticky ohrožené gekony modré chrání úmluva CITES, která reguluje obchodování s ohroženými druhy, je stále loven pro nelegální obchod s domácími mazlíčky. Největší hrozbou pro tento druh je však ničení jeho přirozeného prostředí (nelegální těžba dřeva, lesní požáry).

Dospělý gekon modrý neměří ani 10 cm •  Donar Reiskoffer, wikipedia

V místě jejich výskytu v současnosti probíhají ochranářské aktivity, jejichž cílem je zvětšit rezervaci Kimboza. V loňském roce zde bylo vysazeno 1800 pandánů, ale i další endemické dřeviny a 50 hektarů lesa vyčištěno od invazních druhů stromů.

V provozu je nová stromová školka, do zalesňování se zapojují i místní obyvatelé okolních vesnic. Ti se také pustili do produkce medu a zakládání stezek pro ekoturistiku. Projekt je velice úspěšný a stav jedné ze dvou malých lokalit gekona modrého, poškozené zejména lesními požáry a šířením invazních dřevin, se zlepšuje.

Skryté poklady Zoo Ostrava: Objevte mořské akvárium a vzácný prvoodchov

Skryté poklady Zoo Ostrava: Objevte mořské akvárium a vzácný prvoodchov

Dva roky čekal: Tajemný kocour jaguarundi v ostravské zoo ji konečně má

Dva roky čekal: Tajemný kocour jaguarundi v ostravské zoo ji konečně má

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata