Vypusťte sysly! Jak vzniká nová populace na jihu Moravy

Vypusťte sysly! Jak vzniká nová populace na jihu Moravy
Sdílej
 
Na bývalém letišti mezi obcemi Božice a Borotice na jižní Moravě vzniká nová populace kriticky ohroženého sysla obecného. Vloni se zde zabydlelo prvních 147 syslů dovezených ze Slovenska. Letos k nim přibyla další zvířata odchovaná v Zoo Brno. Cílem je vytvořit novou, stabilní a životaschopnou populaci syslů na jižní Moravě.

brněnské zoologické zahradě probíhá jeden ze čtyř záchranných chovů syslů v České republice. „Sysly odchováváme ve voliéře umístěné v klidném zázemí zoo. Náš chov je velmi úspěšný a jsme schopni poskytovat požadované množství syslů k vypuštění do přírody každý rok. Podařilo se nám jich tak již navrátit více než 100,“ vysvětluje garant projektu za Zoo Brno Petr Šrámek.

Syslinec v Brně

Speciální voliéru pro odchov syslů - lidově řečeno syslinec - vybudovala brněnská zoo v roce 2015. Má rozměry 12 x 20m a sahá dva metry pod zem. Slouží k polopřirozenému chovu syslů a cílem je produkovat přebytky, které se každoročně vracejí do volné přírody.

Video se připravuje ...

Vypouštění syslů odchovaných v brněnské zoo • Zdroj: Petr Šrámek, Zoo Brno

Letos z Brna putovalo do nově vznikající syslí kolonie 18 zvířat a s nimi ještě 14 syslů z blízké Miroslavi, jihomoravské kolonie, které se v současnosti daří. V budoucnu zoo plánuje přesunout syslí voliéru ze zázemí do návštěvnicky přístupné části, aby odchovy mohli sledovat i návštěvníci zoo.

Zachraňte ohrožené!

Sysel obecný (Spermophilus citellus) byl dříve považovaný za škůdce. Dnes je však V České republice klasifikován jako kriticky ohrožený druh, který vlivem radikálních změn v obhospodařování zemědělské krajiny, přišel o své přirozené prostředí. Program na jeho záchranu běží od roku 2008 a zahrnuje také pravidelné sčítání zvířat, pastvu a kosení. Posiluje nebo vysazuje se v lokalitách, které jsou z hlediska ČR vyhodnocené v daném roce jako nejkritičtější.

Sysel obecný v brněnské zoo •  Petr Šrámek, Zoo Brno

„Vysazujeme sysly na nové lokality nebo na místa, kde druh historicky žil, nebo posilujeme stávající populace, které jsou před vymřením, kde přežívá je třeba jen pět až deset syslů,“ dodal Šrámek. Lokality pro vysazování vybírají zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která řídí tento projekt po odborné stránce.

Syslové z Hluboké

Záchranného programu se již devět let účastní také Zoo Hluboká. „Za tuto dobu odešlo z našich chovů do volné přírody více než 300 jedinců sysla obecného,“ říká zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková. Letos zoo vypustila do volné přírody celkem 95 syslů, kteří pocházeli hned z několika evropských zoologických zahrad.

Kromě Hluboké poskytla odchované sysly také Zoo Na Hrádečku, švédská Zoo Nordensk Ark, německá Zoo Opel a Zoo Norimberk a dorazili také syslové ze Zoo Bern ve Švýcarsku.

Video se připravuje ...

Vypouštění syslů odchovaných v brněnské zoo • Zdroj: Petr Šrámek, Zoo Brno

Jedna z vypouštěcích akcí proběhla v Českém středohoří na Odolickém vrchu. „Jedná se o lokalitu, kde se syslové dříve vyskytovali, a víme, že jsou zde pro ně stále vhodné podmínky“, potvrzuje Lenka Čolobentičová, koordinátora záchranného programu sysla obecného z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Druhým místem, kde byli syslové vypouštěni, bylo strakonické letiště, což je jediná syslí lokalita v jižních Čechách.

Jak vypouštět

Syslové se nevypouštějí rovnou do volného prostoru, kde by se rychle rozutekli po okolí, ale jsou pro ně připraveny malé ohrádky, v nichž mají nachystanou potravu, seno na vycpání nor a několik úkrytů před nepříznivým počasím. Někdy se také pouštějí rovnou do předem připravených nor, které se na několik dní ucpou PET lahví s vodou, aby si sysel na svůj nový domov nejprve zvykl. Odtud se mohou kdykoliv podhrabat jinam a začít si budovat své vlastní nové nory.

Obě tyto metody vypouštění, kdy se sysel nejprve na lokalitě a v samotné noře aklimatizuje, zaručí, že sysel není hned pár hodin po návratu do přírody uloven některým z predátorů.

Syslové jsou společenští hlodavci •  Michaela Jerhotová, zoo Hluboká

Sysel obecný zatím stále nemá v české krajině vyhráno, i když už ho dnes nikdo cíleně nehubí. Ideální syslí biotopy, což jsou především krátkostébelné stepní lokality, totiž stále ubývají, a jednotlivé kolonie jsou od sebe často hodně vzdálené. Izolovanost a malé počty jedinců v koloniích jsou největšími hrozbami.

Ztráta několika jedinců v kolonii nemůže být přirozeně nahrazena migrací z jiné kolonie - tím dochází ke snížení životaschopnosti kolonie a může dojít až k jejímu zániku. Dalším ochranářským cílem je proto snaha propojovat jednotlivé kolonie tak, aby mezi nimi mohli syslové snadno migrovat.

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Jen 13 v Evropě, ale i u nás! Jedno letos narozené mládě urzouna uvidíte i v české zoo

Jen 13 v Evropě, ale i u nás! Jedno letos narozené mládě urzouna uvidíte i v české zoo

První malý tygřík: Kde vidět mládě a je to kotě holka nebo kluk?

První malý tygřík: Kde vidět mládě a je to kotě holka nebo kluk?