Plazi v Brně se množí: Poprvé jsou to různé druhy, podívejte se!

Plazi v Brně se množí: Poprvé jsou to různé druhy, podívejte se!
Sdílej
 
Brněnští chovatelé poprvé rozmnožili hned dva různé druhy plazů. Tím prvním je exotický scink dasie smaragdová, ale neméně cenné je i rozmnožení zdánlivě běžného druhu hada, naší zmije obecné.

Na jaře se v brněnské zoo poprvé narodila dvě mláďata dasie smaragdové. Je to druh scinka, který může být zbarvený od hnědé až po sytě zelenou. Druhové jméno „smaragdová" poukazuje na zářivě zelenou barvu tohoto ještěra. „Mláďata už překonala nejtěžší období po narození, přijímají potravu a rostou,“ uvedl kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých, Petr Šrámek.

Dospělá dasie smaragdová v brněnské zoo •  Petr Šrámek, kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých

Dasie smaragdové (Lamprolepis smaragdina) obývají tropické lesy od Filipín a Indonésie na východ až po Pacifické ostrovy. Život tráví na stromech a svá vajíčka kladou pod kůru. Rozdíl mezi samci a samicemi je nepatrný, samci mají zvětšenou šupinu na chodidlech zadních nohou a silnější kořen ocasu. V přírodě se dasie dožívají přibližně 4 let, v lidské péči i přes 10 let.

Sedm malých zmijí

Zmijí se většina lidí obává a v přírodě je potkat nechce, ale v zoo mají možnost si našeho jediného jedovatého hada bezpečně prohlédnout zblízka. Přesto nejsou zmije v zoologických zahradách běžnými chovanci.

Video se připravuje ...

Samice zmijí obecných nekladou vejce, ale rodí živá mláďata • Zdroj: Petr Šrámek, kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých

Jejich rozmnožení je proto velkou událostí. Letos se to poprvé podařilo v Zoo Brno, kde se na konci června narodilo sedm mláďat. „Aktuálně měří přibližně 15 cm a zatím jsou v zázemí. Po narození totiž špatně přijímají potravu a některá potřebují pomoci s rozkrmením,“ říká Šrámek.

Se zmijemi se u nás lze často setkat také na rašeliništích •  Petr Šrámek, kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých

Samice zmijí se rozmnožují pouze jednou za dva roky. V nepříznivých podmínkách, například v horách, to může být i po více letech. Zmije patří mezi živorodé hady, nekladou tedy vejce. Mláďata se vyvíjejí v těle matky, jsou vyživována placentou a rodí se živá. Už od narození jsou jedovatá, živí se zejména malými ještěrkami, ale nepohrdnou ani žábami.

Video se připravuje ...

V brněnské zoo se poprvé rozmnožily zmije obecné • Zdroj: Petr Šrámek, kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých

Zmije na člověka neútočí

Zmije obecná (Vipera berus) je důležitou součástí naší přírody, představuje významného predátora, který je schopen snížit v oblasti početnost drobných hlodavců, zejména hrabošů. Patří mezi kriticky ohrožené druhy, především kvůli změnám v krajině, které jí připravují o místa vhodná pro život.

Zmiji najdeme zejména ve vyšších lesnatých polohách a chladnějších vlhčích oblastech. Teplým stepním lokalitám se vyhýbá. „Na člověka nikdy neútočí a většinou se odplazí dřív, než si jí stačíme všimnout. K uštknutí dochází vzácně, nejčastěji v případě, že na ni člověk nevědomky šlápne,“ podotkl Šrámek.

Po 38 letech se v Česku vylíhla tři mláďata tinamy koroptví: Kam za nimi?

Po 38 letech se v Česku vylíhla tři mláďata tinamy koroptví: Kam za nimi?

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Nejroztomilejší potvůrka týdne: Podívejte se na mládě klokánka!

Nejroztomilejší potvůrka týdne: Podívejte se na mládě klokánka!