Jak se váží želvy v zoo? Ty hodně těžké hodně těžko, podívejte se!

Jak se váží želvy v zoo? Ty hodně těžké hodně těžko, podívejte se!
Sdílej
 
Želvy ostruhaté jsou největší želvy Afriky a třetí největší suchozemské želvy světa. A právě tyto obry vážili pracovníci Zoo Ostrava. Při vážení proto museli jejich chovatelům pomáhat i další pracovníci zoo. Setkat se s těmito želvami můžete v expozici u Pavilonu afrických zvířat a každé úterý dopoledne také vyslechnout povídání chovatelů při komentovaném setkání.

Želvy ostruhaté (Centrochelys sulcata) jsou v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava k vidění v chovatelsko-expozičním zařízení u Pavilonu afrických zvířat, jedná se o dva samce a dvě samice. Želvy ostruhaté jsou třetí největší suchozemské želvy na světě. Samci mohou dosáhnout hmotnosti až 100 kg.

„Na váhu našich želv se často ptají i návštěvníci, kteří se zastaví u komentovaného setkání. Teď jim budeme moci odpovědět docela přesně,“ říká chovatel plazů Lucas Bono. Před vážením byly všechny želvy opatrně naloženy na vlečku zahradního malotraktoru a převezeny do zookuchyně, kde se připravuje krmení pro zvířata a je zde i vhodná váha. S nakládáním a přenášením pomáhali i další pracovníci ostravské zoo. Kromě vážení měřili i délku plastronu (spodní části krunýře). 

Kolik tedy ostravské želvy váží a měří? „Jedna ze samic má 23 kg a 51 cm, druhá 30 kg a 50 cm. Lehčí samec váží 49 kg a měří 71 cm, ten těžší 67 kg a 66 cm. Pro zajímavost, čerstvě vylíhlé mládě váží 5–10 gramů a měří okolo 5 cm,“ doplňuje chovatelka plazů Petra Valentová.

Zoo Ostrava chová želvy ostruhaté od roku 2002, od roku 2017 se zde tito plazi pravidelně množí. Zatím se podařilo odchovat přes 70 mláďat. Aktuálně pobývá v chovatelském zázemí 10 letošních želviček. Během letní sezóny se mohou návštěvníci těšit na komentované setkání u želv ostruhatých. Probíhá každé úterý v 10:30 hodin.

Želvy jsou ohrožené a místy možná vyhubené 

Původní domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště na jižním okraji Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. Vysokým teplotám a suchu je želva ostruhatá dobře přizpůsobená – skrývá se v norách, které si sama vyhrabává, v některých oblastech u nich převažuje noční aktivita.

Želvy ostruhaté se v ostravské zoo pravidelně množí, tady se mládě právě klube z vajíčka •  Enrico Gombala

Zatímco velikost je účinně chrání před přirozenými nepřáteli, jejich působivé krunýře vedly k tomu, že lidé tyto želvy hojně odchytávali v celém jejich areálu.

Kromě tohoto tlaku čelí želvy ostruhaté jednomu z nejdrsnějších prostředí na africkém kontinentu, nadměrnému spásání a postupujícímu rozšiřování pouští do jejich sahelského areálu. 

Kombinace těchto hrozeb vedla k vážnému poklesu početnosti divoké populace želvy ostruhaté v Senegalu. Ve skutečnosti není v současné době známo, zda v zemi stále ještě existuje životaschopná divoká populace. Dnes je proto tento druh veden jako ohrožený vyhynutím

Vzácný gekon modrý je fakt modrý: Kde se o tom můžete přesvědčit?

Vzácný gekon modrý je fakt modrý: Kde se o tom můžete přesvědčit?

Skryté poklady Zoo Ostrava: Objevte mořské akvárium a vzácný prvoodchov

Skryté poklady Zoo Ostrava: Objevte mořské akvárium a vzácný prvoodchov

Taťka vzorně pečuje o deset mláďat: Podívejte se do Zoo Ostrava

Taťka vzorně pečuje o deset mláďat: Podívejte se do Zoo Ostrava