Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?
Sdílej
 
Víte, kdo je největším nepřítelem madagaskarských lemurů? No přece fosa, jak si jistě vzpomenou pamětníci animovaného filmu Madagaskar. Tuto největší madagaskarskou šelmu můžete nově vidět v pražské zoo. A určitě si ji zamilujete. Přinejmenším proto, že jsou to vlastně stále ještě roztomilá zpola odrostlá mláďata.

V Pavilonu šelem a plazů v Zoo Praha se nově zabydlují fosy. Tyto fascinující šelmy žijí v přírodě pouze na africkém Madagaskaru. Návštěvníci pražské zoo teď mohou pozorovat samce a samici největší šelmy tohoto tropického ostrova.

V budoucnu by měli tvořit chovný pár. Obě zvířata, která nedávno přicestovala do Zoo Praha ze zahraničí, se však narodila teprve minulý rok.

„Podle doporučení koordinátora Evropského chovného programu (EEP) budeme samce a samici spojovat až po dosažení pohlavní dospělosti. Mláďat bychom se tak mohli dočkat pravděpodobně za dva roky,“ říká Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha. 

Fosy žijí pouze na Madagaskaru a vědci pro ně museli v řádu šelem vytvořit samostatnou čeleď •  Oliver Le Que, Zoo Praha

Fosy jsou dokonale přizpůsobené životu na stromech, díky své neuvěřitelné pohyblivosti a ohebnosti dokážou šplhat i hlavou dolů. Jsou samotářskými zvířaty, která se v době páření shromažďují na tradičních stromech, kde se každoročně setkávají s ostatními jedinci svého druhu.

„Naše fosy nyní zvědavě prozkoumávají vnitřní expozici. Až si na nový domov zvyknou, chovatelé jim zpřístupní i venkovní výběh,“ dodává Pavel Brandl.

Ohrožené ostrovní druhy

Ostrovní druhy, které jsou často vázané právě na ten jediný ostrov, kde žijí, patří kvůli svému omezenému areálu výskytu k nejohroženějším zvířatům na světě. Právě takovým druhem jsou i fosy (Cryptoprocta ferox), endemit ostrova Madagaskar.

Nově dovezené fosy ještě nejsou dospělé, proto žijí v pražské zoo odděleně •  Oliver Le Que, Zoo Praha

S jejich zařazením měli vědci dlouho problém – fosy něčím připomínají kočkovité šelmy, něčím cibetkovité a něčím promyky. Nakonec pro ně a jejich menší ostrovní příbuzné vytvořili samostatnou čeleď madagaskarské šelmy.

Červený seznam IUCN vede fosy jako zranitelný druh, jejich populace klesla v důsledku ztráty přirozeného prostředí a pronásledování za poslední tři generace o 30 %.

V divočině jsou domorodými obyvateli často považovány za škůdce. Kromě lemurů, které mají na jídelníčku nejčastěji, totiž někdy loví i slepice nebo jinou drůbež. Mizejí také rozsáhlé lesy, kde tyto výjimečné šelmy žijí.

Jak si mláďata užívají léto? Pražští lidoopi si hrají, podívejte se

Jak si mláďata užívají léto? Pražští lidoopi si hrají, podívejte se

Holub není nudný pták, pestrého musíte vidět! Ale ve které zoo?

Holub není nudný pták, pestrého musíte vidět! Ale ve které zoo?

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?