Zlato a kaloni: Je to velká vzácnost, ale ne v Olomouci...

Zlato a kaloni: Je to velká vzácnost, ale ne v Olomouci...
Sdílej
 
Zlatí kaloni samozřejmě nejsou ze známého drahého kovu, přezdívá se jim tak pro jejich zlatavou srst na přední části těla. Správně se jmenují podle ostrova, ze kterého pocházejí, kaloni rodriguezští. Tam byli téměř vyhubeni a zachráněni doslova v hodině dvanácté. Olomoucká zoo patří k jejich nejvýznamnějším chovatelům v naší republice.

Zoo Olomouc chová kaloně rodriguezské od roku 1999. Až dosud se v ní narodilo celkem 212 jedinců. „V červenci se ve skupině kaloňů narodila hned tři mláďata a vzhledem ke zvětšujícím se bříškům některých samic ještě očekáváme další,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

V pavilonu  panuje obrácený světelný režim, což znamená, že se v něm přes den simuluje noc. To proto, aby návštěvníci měli možnost spatřit kaloně aktivní. Večer se v pavilonu rozsvítí a kaloni jdou spát. Na obrazovce v předsálí pavilonu mohou návštěvníci shlédnout dokument o jejich životě a ochraně přímo v místě jejich výskytu.

Kaloni jsou pěstitelé lesa

Kaloň rodriguezský (Pteropus rodricensis) nazývaný též kaloň zlatý, je endemitem ostrova Rodriguez v Indickém oceánu. Kaloni žijí v tropických lesích, v nichž hrají velmi důležitou roli, protože pomáhají opylovat stromy a šířit jejich semena.

Samice kaloně rodí obvykle jediné mládě, o které pečuje dva až tři měsíce •  Zoo Olomouc

Hlavní část jídelníčku zajišťuje ovoce, především sladké plody, nektar z tropických květin a u tohoto druhu i listí některých stromů a keřů. Žijí ve společenském uspořádání harémového typu – samec s několika samicemi. Větší část dne tráví odpočinkem na stromech, večer se vydávají hledat potravu. V orientaci jsou jim nápomocny velké oči, klasická echolokace jim na rozdíl od netopýrů chybí.

Ohrožený endemit ostrova Rodrigues

Kaloň rodriguezský je dnes zapsán na seznamu druhů ohrožených vyhynutím, ohrožuje ho ničení jeho přirozeného prostředí, kácení lesů a lov pro maso. V 70. letech 20. století klesly jejich stavy v důsledku tajfunu na posledních 70 jedinců. Jeho populace tak byla takřka vyhubena.

Kaloni se živí hlavně ovocem, které hledají zrakem •  Zoo Olomouc

Díky intenzivní ochraně se podařilo kaloně rozmnožit a dnes jejich populace v přírodě čítá až 20 000 jedinců. Významný podíl na tom má Zoo Jersey založená známým zoologem a spisovatelem Geraldem Durrellem. Ten tehdy odchytil několik posledních volně žijících kaloňů a založil na Jersey jejich úspěšný chov. Dnes jsou všichni kaloni v zoologických zahradách majetkem ostrovního státu Mauricius (jehož součástí je i ostrov Rodrigues) a chovatelům pouze zapůjčeni.

Holub není nudný pták, pestrého musíte vidět! Ale ve které zoo?

Holub není nudný pták, pestrého musíte vidět! Ale ve které zoo?

Nejroztomilejší potvůrka týdne: Podívejte se na mládě klokánka!

Nejroztomilejší potvůrka týdne: Podívejte se na mládě klokánka!

Jen 13 v Evropě, ale i u nás! Jedno letos narozené mládě urzouna uvidíte i v české zoo

Jen 13 v Evropě, ale i u nás! Jedno letos narozené mládě urzouna uvidíte i v české zoo