Gorily pro Afriku: Proč zoo bus nevozí jen dřívi do lesa?

Gorily pro Afriku: Proč zoo bus nevozí jen dřívi do lesa?
Sdílej
 
Projekty pražské zoo v africkém Kamerunu přispívají k ochraně goril ve volné přírodě. Pohádky o Moje a spol. i Toulavý autobus pomáhají. Jak to probíhá a proč to není jen vození dříví do lesa?

Po narození první gorily Moji v České republice v pražské zoo, jsme na podzim 2005 začali s intenzivním programem ochrany goril v Africe. V Kamerunu u Biosférické rezervace Dja jsme u místních dětí zjistili, že třebaže gorily žijí v pralese hned za jejich vesnicí, děti je nikdy neviděly. Tedy, neviděly je živé. Jako kusy masa na talíři je bohužel dobře znaly.

Pohádky o pražských gorilách

Tím okamžikem začal můj boj proti pytláctví a snaha o vzdělávání obyvatel z okolí Biosférické rezervace. S podporou strážců rezervace jsem po svému příchodu na pozici ředitele tyto aktivity přenesl do Zoo Praha. A po celou dobu v nich hrají roli i naše pražské gorily.

Jedním z prvních projektů byla distribuce knížky gorilích pohádek, kterou jsem napsal s Terezou Šefrnovou a jejímiž hlavními hrdiny jsou Moja, Richard, Kijivu či Kamba. Kniha vyšla pro Kamerunce i ve francouzštině, a dokonce  i v dialektu badjoué jazyka koonzime, kterým se mluví právě v oblasti Biosférické rezervace Dja.

Toulavý autobus

Naším klíčovým projektem je však již jedenáct let Toulavý autobus. Má základnu v městečku Somalomo a jeho základní myšlenka je následující: Místní děti absolvují vzdělávací program a poté se v doprovodu učitele a strážce rezervace vydají  Toulavým autobusem na několikadenní cestu, jejímž hlavním cílem je návštěva záchranné stanice pro primáty v Méfou poblíž hlavního města.

Během jízd Toulavého autobusu doprovázejí děti učitel, strážce rezervace a často také zástupce rodičů •  Miroslav Bobek, Khalil Baalbaki, Oliver Le Que, Martina Matysová, Zoo Praha

Pražští velvyslanci

Pro děti, které absolvují jízdu Toulavým autobusem, jde často o zcela určující zážitek nejen proto, že se setkají s gorilami, ale rovněž díky tomu, že uvidí mnoho nového a rozšíří si svůj rozhled. Také díky gorilám z pražské zoo, které považuji za svého druhu „velvyslance“, tak pomáháme přírodě i lidem.

A tento příběh pokračuje další epizodou, kdy jméno pro naši gorilí samičku narozenou letos 2. ledna, vnučku slavné Moji, navrhli právě obyvatelé Somalomo.

Jak si mláďata užívají léto? Pražští lidoopi si hrají, podívejte se

Jak si mláďata užívají léto? Pražští lidoopi si hrají, podívejte se

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?