Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo
Sdílej
 
Vzhledem trochu připomínají rejsky, vlastně se i podobně chovají. Přesto s nimi mají společné jen to, že jsou savci. Mnohem blíž mají ke slonům. Dlouhý pohyblivý rypáček ostatně vypadá tak trochu jako miniaturní chobůtek. A co že to je za zvířátko? Jmenuje se bércoun Petersův a doma je v Africe.

Zoo Praha jako první v České republice odchovala bércouny Petersovy, malé africké savce bizarního vzezření. Dvě narozená mláďata jsou výsledkem několikaletého chovatelského úsilí.

„Senzační chovatelské úspěchy nejsou nutně reprezentovány známými a výraznými zvířaty. Mláďata bércouna Petersova jsou toho zářným příkladem,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Věřím, že díky aktuálnímu odchovu se půvab těchto fascinujících tvorů dostane k další části veřejnosti a po cestě za gorilami či slony se u bércounů budou zastavovat jejich noví obdivovatelé.“

Dvojice mláďat se narodila koncem června, ale až nyní je mohou návštěvníci spatřit v pavilonu Afrika zblízka. Jsou to denní živočichové, takže jsou aktivní během celé otevírací doby zoo. Minulý týden bylo potvrzeno, že jde o samce a samici.

„O existenci mláďat nejprve svědčily pouze zvuky a změny v chování samice. Své potomky totiž rodiče odchovávají v hnízdě, kde je nemohou chovatelé snadno pozorovat. Mláďata se rodí osrstěná a vidoucí a i jejich následný vývin je pozoruhodně rychlý – během několika týdnů přecházejí na pevnou stravu a dospívají,“ říká Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoo Praha.

Život ve spadaném listí

Expozice bércounů Petersových je plná vegetace a spadaného listí. V něm jsou zvyklí za pomoci výborného čichu hledat potravu, zejména bezobratlé živočichy. Vyhrabávají je svým nápadně prodlouženým pohyblivým čenichem připomínajícím chobůtek. Pokud nemohou kořist uchopit do zubů, slízávají ji jazykem.

Obě mláďata jsou dobře pozorovatelná ve vnitřní expozici v pavilonu Afrika zblízka. Na snímku je vpředu samička, vzadu sameček •  Petr Hamerník, Zoo Praha

„Na noc si bércouni vytvářejí hnízdo podobné jednoduché noře, které si vystelou například spadaným listím. Po několika dnech zakládají hnízdo nové,“ vysvětluje kurátor savců Pavel Brandl s tím, že nocují osamoceně. „V přírodě sice tvoří bércouni Petersovi páry se společným teritoriem, které samec brání, avšak se samicí se setkává pouze během páření.“

Proč bércoun?

Bércouni mají mnoho predátorů a jejich jedinou ochranou jsou dobře vyvinuté smysly a zadní končetiny umožňující rychlý start a běh. Dlouhé nožky se vyznačují prodlouženými a srostlými kostmi bérce (tj. kosti holenní a lýtkové) – odtud český rodový název „bércoun“.

Dlouhý pohyblivý rypáček bércouna Petersova připomíná malý chobůtek •  Petr Hamerník, Zoo Praha

Ačkoliv mohou na první pohled připomínat hlodavce či rejsky, mají v rámci starobylé skupiny savců Afrotheria geneticky blíže ke slonům, damanům nebo třeba hrabáčům.

Bércoun Petersův (Rhynchocyon petersi) vyniká na rozdíl od svých příbuzných sytou barvou a velikostí. Je to endemit, který žije pouze na malém území pohoří Eastern Arc na hranicích Keni a Tanzanie. V evropských zoologických zahradách jsou tito bércouni velmi vzácní. Zoo Praha započala s jejich chovem v roce 2019.

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Jak si mláďata užívají léto? Pražští lidoopi si hrají, podívejte se

Jak si mláďata užívají léto? Pražští lidoopi si hrají, podívejte se

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?