Pozor, v Jezeře hrochů je miminko! A plave!

Pozor, v Jezeře hrochů je miminko! A plave!
Sdílej
 
Safari Park ve Dvoře Králové choval hrochy obojživelné od roku 1966 do roku 2002, kdy dosloužil jejich starý pavilon. Ale v roce 2016 se hroši do parku vrátili – a to do zcela nové expozice pojmenované Jezero hrochů. Na konci prázdnin pak přímo v jezeře porodila samice Hula mládě. Novorozené hroší miminko tak mohou návštěvníci pozorovat od jeho prvních dní.

Hula, samice hrocha obojživelného (Hippopotamus amphibius), porodila na konci srpna mládě. Stalo se tak přímo v Jezeře hrochů v pěší části areálu Safari Parku Dvůr Králové. Návštěvníci proto mají možnost přírůstek, jehož pohlaví zatím chovatelé neznají, pozorovat od prvního dne po narození.

Je to teprve podruhé v historii této zoologické zahrady, kdy může veřejnost zblízka vidět tak malé hroší mládě. Samice se o potomka podle pozorování stará, mládě pije a prospívá. Kromě něj žije v expozici i starší mládě, které se narodilo druhé chovné samici Moně letos v lednu. O něm už chovatelé vědí, že jde o samičku.

Video se připravuje ...

Hroší mládě narozené v Jezeře hrochů v Safari Parku Dvůr Králové • Zdroj: Helena Hubáčková / SPDK

Hrochy v Safari Parku Dvůr Králové lze nejlépe pozorovat pozdě odpoledne. Tehdy tato zvířata tradičně opouštějí pohodlí a bezpečí vody a vydávají se na pastvu. Vyhýbají se tak horkým slunečním paprskům, protože jejich kůže je sice velmi silná, ale zároveň nesmírně citlivá. V horkém letním slunci by se začala vysoušet, pálit a praskat.

S tím souvisí i soumračný a noční život hrochů v přírodě. V jezeře hroši nezůstanou až do samotného konce sezony. S příchodem chladnějších dnů se přesunou do zimoviště, kam návštěvníci nemají přístup.

Samice Mona se svou dcerou narozenou v lednu •  Helena Hubáčková / SPDK

Chovný samec Mike přijel do Dvora Králové v roce 2017 ze Zoo Stuttgart •  Helena Hubáčková / SPDK

Jezero hrochů je nejkrásnější expozice

Jezero hrochů je jednou z největších a podle řady lidí i nejkrásnějších expozic hrochů v Evropě. K obrovskému jezeru napájeném vodami potoka Netřeby přiléhá rozlehlá pastvina, na které vedle hrochů žijí i různé druhy typických afrických kopytníků nebo ptáků.

V posledních letech je Safari Park jedinou českou zoologickou zahradou, která hrochy odchovává. Také v evropském kontextu je chov hrochů s ohledem na jeho náročnost stále vzácnější.

Poprvé supi: Prvním mládětem překvapila i samice bez partnera

Poprvé supi: Prvním mládětem překvapila i samice bez partnera

Nová naděje: Podaří se obnovit chov vzácného šimpanze v safari parku?

Nová naděje: Podaří se obnovit chov vzácného šimpanze v safari parku?

Nové bydlení: Pavilon pro nosorožce patří k nejmodernějším v Evropě, mrkněte!

Nové bydlení: Pavilon pro nosorožce patří k nejmodernějším v Evropě, mrkněte!