Živý plyšák už vylezl z vaku! První české mládě vombata se předvádí

Živý plyšák už vylezl z vaku! První české mládě vombata se předvádí
Sdílej
 
Kdy se vombatí samička Mersey narodila, chovatelé přesně nevědí. Jen odhadují, že to bylo vloni v září. Ale teprve teď se ukázala návštěvníkům zoo v celé své kráse. Přestože se stále drží po boku své matky, je čím dál odvážnější a zvědavější. A proč tak dlouho trvalo, než opustila mateřský vak?

První české mládě vombata jménem Mersey se narodilo v pražské zoo patrně na začátku loňského září. Jako všichni vačnatci se i vombati – podobně jako klokani či tasmánští čerti – rodí v embryonálním stádiu – tedy v podobě jen částečně vyvinutého zárodku. Celý následný vývoj pak probíhá ve vaku matky. Je to vlastně taková obdoba březosti placentálních savců – tj. těch, jejichž zárodek se vyvíjí v mateřském těle.

Pohyb mláděte ve vaku samice pozorovali chovatelé v Zoo Praha poprvé v listopadu. V únoru začalo z vaku vystrkovat končetiny a v březnu už i hlavu. Poprvé vylezla Mersey z vaku až v červnu. Ale teprve teď přestala sát mateřské mléko, plně přešla na stravu dospělých a do vaku své matky Winkleigh se už nevrací. Přesto se stále drží po jejím boku.

Samička vombata Mersey působí po boku své matky Winkleigh ještě stále velmi drobně •  Oliver Le Que, Zoo Praha

„Malá Mersey je stále nebojácnější a prozkoumává svět kolem sebe. Od července už se s matkou pase na čerstvé trávě, ale až minulý týden poprvé ochutnala batát. Ten je oblíbenou pochoutkou zejména jejího otce Coopera,“ říká chovatel David Vala. „Nově na sebe Mersey nechává i opatrně sáhnout, což je důležité kvůli veterinárním prohlídkám. Bude se to hodit, až bude mít ona sama jednou mládě.“

Mládě ještě není odchováno

„Formálně ještě první české mládě vombata za odchované považovat nemůžeme. Odchov je zcela završen, když je jedinec oddělený od matky nebo když se zvíře samo rozmnoží či odejde za tímto účelem do jiné zoologické zahrady. Mersey už sice opustila vak a přestala pít mateřské mléko, přítomnost své matky ale stále vyhledává. Do konce roku se však osamostatní,“ říká kurátor savců Pavel Brandl.

Kam a kdy vyrazit za malým vombatem?

Prvního v Česku narozeného vombata lze nejlépe vidět každý den ve 14 hodin během komentovaného krmení těchto vačnatců ve vnitřní expozici Darwinova kráteru v Zoo Praha. A vůbec nejlepší způsob, jak se s pražskými vombaty seznámit, je nový zážitkový program pražské zoo „Poznejte se s vombaty“.

S trochou štěstí si jeho účastníci sympatické vačnatce i nakrmí. Více informací a volné termíny zážitkového programu naleznete tady.

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo

Gorily pro Afriku: Proč zoo bus nevozí jen dřívi do lesa?

Gorily pro Afriku: Proč zoo bus nevozí jen dřívi do lesa?

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?