Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?
Sdílej
 
Návštěvníci Zoo Praha mohou nově spatřit vzácně chované užovky tygří. Tito pestře zbarvení plazi zaujmou vedle své barvy zejména dvojitou jedovatostí. Nejenže produkují vlastní jed, který jim slouží k ochromení kořisti, ale další jed přijímají ve své potravě a ten používají k sebeobraně.

Užovky tygří (Rhabdophis tigrinus) jsou v podstatě příbuzné s našimi nejběžnějšími užovkami obojkovými – stejně jako ony patří do skupiny vodních užovek (Natricinae). Na rozdíl od těch našich jsou ale jedovaté. A to hned dvakrát. Kromě vlastního jedu přijímají další toxiny obsažené v potravě – nejčastěji z ropuch – a ten ukládají a využívají v sebeobraně.

„Na rozdíl od češtiny rozlišuje angličtina u živočichů dvojí typ jedovatosti: poisonous a venomous. V případě poisonous jde o jedovatost sloužící pouze k obraně, k otravě dochází pozřením nebo jiným kontaktem útočníka s tělem jedovatého živočicha a útočník se otráví sám. Tímto typem jedovatosti se vyznačují např. drobné žabky pralesničky," uvádí kurátor plazů Petr Velenský z pražské zoologické zahrady.

„U venomous se naopak vždy jedná o otravu způsobenou cíleným vpravením toxinů jedovatým zvířetem do těla kořisti či útočníka. Takto jedovaté jsou třeba naše zmije obecné. Užovky tygří se vyznačují obojím typem jedovatosti,“ dodává.

Dvojí jedovatost

Čím je tedy užovka tygří „poisonous“? Toxiny získává z pozřených ropuch a ukládá je v tzv. nuchálních (neboli šíjových) žlázách. V případě ohrožení nastavuje a rozšiřuje nápadně barevnou, „tygrovanou“ oblast šíje, odkud uvolňuje nashromážděný jed přes praskliny v jemné kůži.

Nápadnou podobou s naší užovkou obojkovou nezapře užovka tygří příslušnost k vodním užovkám, jen je barevnější •  Petr Hamerník, Zoo Praha

„Opakovaná pozorování navíc dokládají, že tento jed může být dokonce rozprašován do vzduchu v podobě drobných kapiček či aerosolu,“ popisuje odborný chovatel plazů Vojtěch Víta. „Jednou z možná nejpozoruhodnějších vlastností tohoto hada je schopnost přenosu získaného jedu ze samic na mláďata.“

A z jakého důvodu můžeme užovku tygří označovat jako „venomous“? V tlamě má tzv. zadní jedové zuby, které používá při lovu a jimiž vpravuje jed do kořisti. Jed tohoto druhu ovlivňuje srážlivost krve, avšak uštknutí člověka jsou vzácná (na tak velkou „kořist“ vzadu v tlamě umístěné zuby většinou nedosáhnou) a zpravidla nemívají závažný průběh.

Užovky tygří vystavují vedle Zoo Praha už jen dvě zoologické zahrady v Evropě – v Estonsku a Rakousku •  Petr Hamerník, Zoo Praha

Kam za nimi? Do Zoo Praha!

První užovky tygří přišly do Zoo Praha koncem roku 2023 a od roku 2024 je mohou návštěvníci spatřit v pavilonu Terárium v expozici téměř přímo naproti vstupním dveřím. Dva mladí jedinci těchto dvojnásobně jedovatých hadů v ní žijí společně s vodnářkami pruhovanými.

Také v přírodě osídlují užovky tygří lesy a louky blízko vodních ploch. Jejich domovem je východní Asie – Japonsko, Korea a východní oblasti Ruska a Číny.

Živý plyšák už vylezl z vaku! První české mládě vombata se předvádí

Živý plyšák už vylezl z vaku! První české mládě vombata se předvádí

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?

Co je to fosa? Největší nepřítel lemurů! Ve které zoo ji můžete vidět?