Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?
Sdílej
 
Moderní zoologické zahrady se nepodílejí jen na záchraně exotických druhů zvířat, ale zapojují se i do pomoci české nebo evropské přírodě. Ta spočívá hlavně v poskytování v zoo odchovaných mladých jedinců pro vypuštění do volné přírody. Nedávno tak týmy Safari Parku, Zoo Ohrada a Zoo Ostrava vypustily kriticky ohrožené kachny poláky malé.

Vypouštěním v zoo odchovaných jedinců v rámci tzv. repatriačních projektů dochází k posílení oslabené divoké populace daného druhu, případně k jeho obnově v místech, kde zcela vymizel. Nejčastěji se jedná o dravce a sovy, ale v minulých týdnech byly na jihu Čech vypuštěny kachny: 19 mladých poláků malých původem ze Safari Parku Dvůr Králové a Zoo Ostrava (15 z nich odchovala Zoo Ostrava). 

„Záchrana ohrožených zvířat je týmová hra, a to jak v případě chovu v lidské péči, tak i v rámci projektů vypouštění zvířat do volnosti. Projekt návratu kriticky ohrožených poláků malých je ukázkovým příkladem takové spolupráce. Mám radost, že kolegové ze Zoo Ohrada a Zoo Ostrava jsou našimi dlouhodobými partnery, a to nejen při ochraně poláků malých,“ vysvětluje koordinátor chovu ptáků Safari Parku Dvůr Králové Michal Podhrázský.

Video se připravuje ...

Vypouštění poláků malých do volnosti • Zdroj: Michal Podhrázský / SPDK

Ten spolu s týmy odborníků ze Zoo Ohrada a Zoo Ostrava právě zakončil další etapu projektu návratu poláků malých do přírody. „V polovině srpna jsme vypustili dalších 19 poláků do několika lokalit v jižních Čechách, kde je nyní můžeme sledovat,“ dodává Michal Podhrázský.

Označené kachny

Projekt na záchranu poláků malých byl zahájen v roce 2021, od té doby již odborníci vypustili na několika vhodných lokalitách celkem 39 těchto kriticky ohrožených kachen. Na jejich vypouštění do volné přírody se podílejí hned tři zoologické zahrady – Zoo Hluboká, Zoo Ostrava a Safari Park ve Dvoře Králové.

Pár poláků malých, samec je nepatrně barevnější a na rozdíl od samice má světlé oko •  Michaela Jerhotová, zoo Hluboká

Aby bylo vypouštění úspěšné, je jedním z klíčových faktorů vhodná lokalita. Ta musí ptákům zajistit bezpečí, dostatek potravy a vhodné podmínky k rozmnožování. Vypouštění jedinci jsou označeni, takže jodborníci mohou sledovat, jak si kachny ve volnosti vedou.

U potápivých kachen, mezi něž se poláci řadí, se osvědčilo označení na zobáku, které je používáno bezmála 20 let i v jiných evropských zemích. Známé „batůžky“ s vysílačkami jsou naopak nevhodné, ptákům naruší strukturu peří, což umožní chladné vodě proniknout až na jejich tělo.

Označení poláci malí před vypuštěním •  Michal Podhrázský / SPDK

Polák se pomalu vrací

Kriticky ohrožený polák malý (Aythya nyroca) patřil k nejhojnějším kachnám nejen v České republice, ale i ve velké části Evropy. Od poloviny minulého století se jejich početnost začala drasticky snižovat, především v důsledku vysušováním mělkých, zarostlých mokřadů. Ty jsou pro hnízdění tohoto druhu zcela zásadní.

Ještě v 70. letech minulého století poláci malí pravidelně hnízdili v Poodří, v jižních Čechách a na jižní Moravě, ale již na začátku tohoto století u nás jako hnízdící druh zcela vymizeli. Od té doby naštěstí dochází k napravování chyb minulosti: obnovují se původní mokřady, a zdá se, že i poláci malí na to reagují a znovu se u nás objevují hnízdní páry. Zatím vzácně, ale doufejme, že tento trend bude pokračovat. Přispět k tomu může i posílení divoké populace vypouštěním jedinců odchovaných v zoologických zahradách.

Kdo bydlí v zoo načerno? Do Ostravy přiletěl třeba vzácný kvakoš!

Kdo bydlí v zoo načerno? Do Ostravy přiletěl třeba vzácný kvakoš!

Pozor, v Jezeře hrochů je miminko! A plave!

Pozor, v Jezeře hrochů je miminko! A plave!

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?