Jak si pořídit slonici? Do Zoo Praha přiletěly v letadle Hercules

Jak si pořídit slonici? Do Zoo Praha přiletěly v letadle Hercules
Sdílej
 
První slon zplozený v Zoo Praha se mohl narodit díky tomu, že jeho matka slonice Janita a tetička Tamara přiletěly až ze Srí Lanky v obřím letadle Hercules. Stálo to hodně úsilí, protože cesta do pražské zoologické zahrady byla opravdu dlouhá.

Nastal čas. Slon indický Max už není malé slůně. Přiblížil se dospělosti a velmi brzy se ze Zoo Praha vydá do svého nového domova. Bude to zlomový okamžik. Max je totiž prvním slonem zplozeným a narozeným v Praze.

Pro mne osobně však znamená ještě mnohem víc. Narodil se u nás jen díky tomu, že jsme s vynaložením ohromného úsilí přivezli ze Srí Lanky jeho matku a „tetičku“ – slonice Janitu a Tamaru. 

Sloni na moři

Když jsem v roce 2010 nastoupil jako ředitel do Zoo Praha, začali jsme plánovat stavbu moderního Údolí slonů. Trápila mě však otázka, kde do něj vezmeme mladé slonice, které by mohly mít slůňata? Pak jsem si uvědomil, že v 70. letech jsme dostali dvě slůňata z Cejlonu, dnešní Srí Lanky.

Cestovala tehdy z Kolomba do Prahy plných 41 dní. Na německé lodi Lichtenfels se plavila kolem jižního cípu Afriky do Brém a odtamtud pokračovala vlakem. Řekl jsem si, že bychom se slonice mohli opět pokusit získat ze Srí Lanky – byť tentokrát už by cestovaly letadlem.

Vyjednávání se Srí Lankou

Kdo by si ovšem myslel, že jsem jen tak napsal na Srí Lanku žádost o slony, hluboce by se mýlil. Čekaly nás roky vyjednávání, ve kterých naprosto zásadně pomáhali čeští diplomaté a obchodníci. Klíčové bylo nejenom domluvit se s vedením sloního „sirotčince“ v Pinnawale, odkud jsme slonice chtěli přivézt, ale zejména s vrcholnými představiteli Srí Lanky.

Mirek Bobek při nakládání slonic do letadla Hercules srílanské armády •  Marián Polák, Petr Hamerník

Na svatbě

Tam měla tehdy největší vliv rodina Rádžapakšů. Tři bratři z této rodiny byli ve funkcích prezidenta, ministra obrany a ministra pro ekonomický rozvoj. A právě pod třetího z nich, Basila Rádžapakšu, spadal i případný vývoz slonů. Bylo třeba najít příležitost, jak se s ním seznámit a velmi opatrně začít s vyjednáváním.

Podporovatelé naší zoo mi zařídili, abych byl v Kolombu pozván na svatbu, kde byl hostem i Sir Basil. Výsledkem našeho setkání byl příslib dvou slonic. Jenže – jak je dostat do Prahy? Kdybychom si pronajmuli nákladní letadlo jen pro dvě slonice, jedna by nás stála takovou sumu, že bych z funkce ředitele byl nejspíš bleskově odvolán.

Hercules a sloni

Naštěstí se podařilo najít řešení. Setkal jsem se s Gotabajem Rádžapakšou, který zastával funkci ministra obrany. Vysvětlil jsem mu svůj problém – a poněkud nesměle jsem se mu zmínil, že pokud vím, srílanské vzdušné síly disponují nákladními letadly Hercules. Nešlo by jedno použít? Ministr zvedl telefon a za chvíli bylo vše domluveno.

Vítejte v Praze

V noci ze soboty 6. na neděli 7. října 2012 přistál v Praze srílanský hercules se slonicemi Tamarou a Janitou na palubě. V úterý 5. dubna 2016 se pak Janitě v Údolí slonů narodil Maxmilián, zkráceně Max – první slůně počaté a narozené v Zoo Praha.

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?

Živý plyšák už vylezl z vaku! První české mládě vombata se předvádí

Živý plyšák už vylezl z vaku! První české mládě vombata se předvádí

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo

Podivní příbuzní slonů: Mrkejte, jak se poprvé rozmnožili v pražské zoo