Novinka v liberecké zoo: Ještěři, co se málo vidí!

Novinka v liberecké zoo: Ještěři, co se málo vidí!
Sdílej
 
Zoo Liberec otevřela novou expozici tropických ještěrů. Návštěvníci ji naleznou v pavilonu ZooExpo, kde zahrada představuje návštěvníkům v deseti teráriích ohrožené gekony, anolise i jednoho z největších a nejbarevnějších chameleonů.

Liberecká zoo otevřela pro veřejnost novou expozicí věnovanou exotickým ještěrům, kteří se v chovech v zoologických zahradách objevují poměrně zřídka. V mnoha případech se jedná o ohrožené endemické druhy vyskytující se pouze na malém území, kde čelí aktuální hrozbě vyhubení.

„Společně s kolegy z liberecké zoologické zahrady jsme slíbili, že budeme postupně obnovovat stávající areál zoo. S tím samozřejmě souvisejí i nové expozice, ve kterých návštěvníci najdou druhy, které lidé dosud neměli možnost v zahradě vidět," říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

chameleon pardálí pochází z Madagaskaru •  Zoo Liberec

„I menší expozice, jako je právě ta nově otevřená, mohou vzbudit zájem návštěvníků. Že tomu tak je, potvrdila nedávno otevřená expozice exotických žab, která se stala doslova magnetem zahrady. Věřím, že expozice tropických ještěrů bude stejně úspěšná“, dodává Květa Vinklátová.

Jaké ještěry mají v Zoo Liberec?

Nová expozice v liberecké zoo je složená z deseti různě velkých terárií, z nichž sedm obývají gekoni z tropických oblastí celého světa.

Nechybí mezi nimi jeden z nejohroženějších gekonů světa – gekon modrý (Lygodactylus williamsi), atraktivně zbarvený gekon psychedelický (Cnemaspis psychedelica) z Vietnamu, hned tři druhy felsum z Madagaskaru nebo mistr kamufláže ploskorep Henkelův (Uroplatus henkeli), který umí dokonale splynout s okolním prostředím.

Dospělý samec chameleona pardálího může mít až půl metru •  Zoo Liberec

Brzy k nim přibude také kriticky ohrožený gekon z malého karibského ostrůvku Union. V dalších teráriích se pak zabydlel karibský ještěr anolis mramorovaný (Anolis marmoratus) s charakteristickým hrdelním lalokem nebo smaragdově zbarvená dásie (Lamprolepis smaragdina) z jihovýchodní Asie.

Největší terárium pak patří chameleonovi pardálímu (Furcifer pardalis), který se řadí mezi jednoho z největších a nejbarevnějších chameleonů na světě.

Chov na míru

Všechna chovná zařízení byla vyrobena na míru a podle požadavků jednotlivých druhů. „V chovatelské místnosti stojí dva pojízdné regály na kolečkách, ve kterých je usazeno 10 skleněných terárií i veškeré technické vybavení nezbytné pro vytvoření kvalitních klimatických podmínek chovu. Všechna terária jsou vybavena umělými liánami, korkovými větvemi a imitacemi skály nebo stromů, do kterých jsou zasazeny živé tropické rostliny a mechy," popisuje zooložka a kurátorka chovu plazů a obojživelníků Petra Hnidová.

Vyhynutím ohrožena felzuma Klemmerova (Phelsuma klemmeri) pochází ze severozápadního pobřeží Madagaskaru •  Zoo Liberec

„V horní části každého terária jsou pak nainstalovány rosící trysky, ventilátory a LED osvětlení kombinované s UVB výbojkami. Osvětlení a závlaha z každého terária jsou napojené na časové spínače, aby v co největší možné míře odpovídaly podmínkám zvířat v přírodě,“ dodává zooložka.

Je tam už 17 druhů exotických ještěrů!

Díky novému chovatelskému zařízení se zoologická zahrada může nyní pyšnit chovem již celkem 17 druhů exotických ještěrů. Zahájením chovu gekona psychedelického se Zoo Liberec zároveň ještě aktivněji zapojila do současné ochranářské kampaně EAZA s názvem Vietnamazing!

Gekon modrý je kriticky ohrožený druh z východní Tanzánie •  Zoo Liberec

Kampaň EAZA si klade za cíl upozornit na problematiku ohrožené přírody Vietnamu a pomoci s její ochranou. Jednou z ambic kampaně je i posílení chovu vysoce ohrožených vietnamských druhů v lidské péči v evropských zoologických zahradách.

Od roku 2020 je Zoo Liberec také zapojena do projektu Kimboza forest gecko project na záchranu gekonů modrých ve volné přírodě. Jeho cílem je zachovat přirozené prostředí gekona a zamezit jeho nezákonnému odlovu.

Mezi hlavní aktivity projektu patří především spolupráce s místními komunitami na vytváření proluk proti šíření požárů v lese, pravidelném čištění pralesa od invazní dřeviny cedrely vonné a v neposlední řadě jsou také financováni strážci, kteří pomáhají zamezit pytlačení v rezervaci.

Poprvé supi: Prvním mládětem překvapila i samice bez partnera

Poprvé supi: Prvním mládětem překvapila i samice bez partnera

Nejvzácnější levhart dorazil do Olomouce: Ale pozor, nezůstane dlouho!

Nejvzácnější levhart dorazil do Olomouce: Ale pozor, nezůstane dlouho!

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo