Jak pojmenovat zvíře v zoo? Pacička, Mobi, Einstein nebo Kura?

Jak pojmenovat zvíře v zoo? Pacička, Mobi, Einstein nebo Kura?
Sdílej
 
Zvířata v zoologické zahradě musí mít jméno. Ale jak ho vybrat? Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek prozrazuje, podle čeho se řídí: Pacička, Mobi, Einstein nebo želva Kura?

Chovatelé v zoo své svěřence musí dobře znát a komunikovat s nimi. Proto potřebují, aby měli jména. O zvířatech také musíme mluvit a přibližovat je lidem. V tom nám jména pomáhají. Jen výjimečně podléhá pojmenovávání pevně daným pravidlům. Vybavuji si jen dva druhy, kterých se to týká. 

Převalského abeceda

Hříbata koní Převalského dostávají v daném roce jména začínající stejným písmenem, přičemž rok po roce se postupuje abecedou. Letos je tak na řadě písmeno C. Když ale dojde na X nebo řekněme Ž, je to podstatně složitější. Jen si zkuste vymyslet sadu jmen začínajících těmito písmeny! 

Koně převalského jsou v Praze pojmenováni podle pravidla „písmene daného roku“ •  Miroslav Bobek, Petr Hamerník

Problémy pro pr

Ještě zapeklitější je to u zubrů. Jejich mláďata narozená v Zoo Praha musejí mít jména začínající písmeny Pr. Protože zubři jsou v naší zoo chování již od jejích počátků, a protože nechceme, aby se jména opakovala, čelíme téměř nepřekonatelnému problému.

Před lety jsem nad slovy začínajícími na „pr“, resp. „př“, přemýšlel tak usilovně, že jsem pak zprávu o transportu samičky Prgy do Polska napsal takto:

Proboha! Prga prchá! Prorazila přírubu přepravního prostoru? Pracovníci prskají. Průšvih, přemístění předčasně probuzené Prgy přeloženo. Princezna provázená Prokopem projela pražským předměstím. Provoz průměrný. Příjezd pravděpodobně předstihne předpoklady. Průjezd Prostějovem proběhl prekérně. Prokopa přepadly problémy, pravidla přepravy prošla prověrkou. Projeto příhraničí, prales přivítá Princeznu, přivítá Prokopa. Prga promarnila příležitost… Praštěný příběh, promiňte. Přesto pravdivý.

Jméno pro gorilí samičku, kterou začátkem roku porodila Duni, navrhovali kamerunské děti •  Miroslav Bobek, Petr Hamerník

Vlastní jména

Většinou je ale pojmenovávají chovatelé, kteří vybírají podle vlastních kritérií. Jeden kolega vytvořil asi osmnáct kategorií, například:

Podle fyzického zjevu – Pacička, Bezprstá

Podle místa původu – Andílek z Los Angeles

Podle skutečných osob – Maxmilián a Rudolf podle císařů, Einstein, Nelson

Podle literárních předloh – Velká Atuin z Terryho Pratchetta 

Podle místních nebo domorodých názvů – Kura pro želvu v indonéštině

Jméno pro gorilí samičku narozenou v Zoo Praha 12. dubna vybrala slavná Jane Goodallová •  Miroslav Bobek, Petr Hamerník

Když křtí návštěvníci

Občas zapojujeme do výběru jména veřejnost. Nedávno tak lidé navrhovali jméno pro orangutaního samečka. Trochu netradiční volbu jména jsme zvolili pro gorilí mládě – dceru Duni – které se narodilo začátkem roku.

O základní návrhy jsme požádali děti z kamerunského městečka Somalomo, kde má základnu náš vzdělávací projekt Toulavý autobus. Z návrhů jsme vybrali deset jmen a dál již rozhodovala česká veřejnost. Zvítězilo jméno Mobi, které znamená „dědička“ nebo také „pokračovatelka“. Navrhla je dvacetiletá žákyně střední školy v Somalomo Philone Mamkobenová.

Slavná kmotra Jane Goodallová

Jen naprosto výjimečně dáme možnost vybrat jméno pro mládě jeho „kmotrovi“. Takovou výjimku měla slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová, která pojmenovala naše druhé gorilí mládě – dceru Kijivu. Dala mu jméno Gaia, tedy bohyně Země.

Jak si pořídit slonici? Do Zoo Praha přiletěly v letadle Hercules

Jak si pořídit slonici? Do Zoo Praha přiletěly v letadle Hercules

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?

Křtiny v pražské zoo: Mládě luskouna dostalo jméno... ale jaké?

Nejlepší foto zvířat nejen z pražské zoo: Ředitelské fotografování

Nejlepší foto zvířat nejen z pražské zoo: Ředitelské fotografování