Otec se vrátil k rodině: Hrabáči jsou opět pohromadě!

Otec se vrátil k rodině: Hrabáči jsou opět pohromadě!
Sdílej
 
Když samice hrabáče v olomoucké zoo porodila letos v dubnu své další mládě, jeho otec ho na svět nevítal, byl dočasně oddělen. Mládě tak žilo téměř pět měsíců pouze se svou matkou, která ho po dlouhé čtyři měsíce kojila. Právě díky mateřskému mléku vzrostla jeho váha z porodních 1,5 kg na 26 kg. Nastal čas připojit k rodince zpátky samce.

Samec hrabáče byl po narození mláděte v Zoo Olomouc oddělen od rodiny hned z několika důvodů. Mohl by mládě zalehnout nebo nešikovně odhrábnout, ale také by mu mohl ubírat mléko od samice. Vzhledem k současné váze mláděte už ale ke spojení hrabáčí rodiny mohlo dojít.

Navíc je jisté, že mládě dostatečně přijímá potravu dospělých hrabáčů, takže není závislé na mateřském mléku. To, že hrabáčí mléko je výborný nápoj, totiž jeho otec až moc dobře ví a byl by schopen ho o tuto potravu připravit. „Olomoucká zoo chová hrabáče od roku 2017, v březnu 2020 se narodilo první mládě. Prozatím se podařilo odchovat tři mláďata,“ dodává vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Kuchařka pro hrabáče? Známe recept!

Hrabáči jsou potravní specialisté, v přírodě se každý večer vydávají na lov termitů, které je potřeba v zajetí nahradit. Denně den jim proto chovatelé připravují k večeři speciální kaši, která jim svým složením vyhovuje.

První čtyři měsíce bylo mládě plně závislé na mateřském mléce •  Zoo Olomouc

Pokud byste ji chtěli ochutnat, musíte si připravit uvařené a následně pomleté libové zadní hovězí maso, rozmočené kvalitní granule pro psy, kašičku z ovesných vloček, rýže, nastrouhané mrkve a nakrájeného jablka, banány, vejce a vitamínový a minerální přídavek. To vše dohromady rozmixujte a podávejte s moučnými červy.

Vzácně chovaný druh nejen v Olomouci

Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy. Chová je přibližně 25 evropských zoo, ale odchovává je jen sedm zahrad. Každé odchované mládě lze považovat za malý zázrak. Matka ho může zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné, nesaje od matky... Důvodů nezdaru může být hned několik. V České republice se s hrabáči můžeme setkat v Zoo Praha, Zoo Plzeň, Safari Parku Dvůr Králové a v Olomouci.

Odchov hrabáčů kapských v lidské péči je velmi vzácný •  Zoo Olomouc

Kapská hříčka přírody

Hrabáč kapský (Orycteropus afer) je zavalitý téměř lysý savec, jehož tělo pokrývají řídké štětinky. Končetiny má zakončeny dlouhými drápy, ocas je klokaní a protáhlý rypáček prasečí. K tomu si vypůjčil uši od zajíce, takže vypadá, jako by si příroda vyhrála a smíchala několik zvířat dohromady.

Doma jsou hrabáči v Africe jižně od Sahary. Dospělec váží kolem 60 kg a dožívá se přibližně 20 let. Hrabáči přes den spí a probouzejí se za soumraku. Hledají termitiště, která rozhrabávají pomocí silných drápů a termity pak loví lepkavým až 30 cm dlouhým jazykem. Zpracovávají je pomocí plochých zubů, které nemají kořeny a stále dorůstají.

Zoo Olomouc množí rodinné stříbro: Podívejte na mládě pakoně

Zoo Olomouc množí rodinné stříbro: Podívejte na mládě pakoně

Zlato a kaloni: Je to velká vzácnost, ale ne v Olomouci...

Zlato a kaloni: Je to velká vzácnost, ale ne v Olomouci...

Nejroztomilejší potvůrka týdne: Podívejte se na mládě klokánka!

Nejroztomilejší potvůrka týdne: Podívejte se na mládě klokánka!