Záhada vyřešena! Tajemný Olgoj chorchoj je v pražské zoo

Záhada vyřešena! Tajemný Olgoj chorchoj je v pražské zoo
Sdílej
 
V mongolské poušti Gobi žije podle pověstí smrtící tajuplný červ Olgoj chorchoj, který dokáže zabíjet na vzdálenost několika metrů. Jeho existence je záhada. Že by ji vyřešili v Zoo Praha?

Když jsem byl před mnoha lety poprvé v Mongolsku, svého průvodce – zoologa Gombobátara – jsem se zeptal na bájného olgoje chorchoje. Co ví o záhadném červu z pouště Gobi, který dokáže zabíjet na vzdálenost několika metrů?

Gombo se usmál a odpověděl úplně stejně, jako bych odpověděl já, kdyby se mě řekněme japonský kolega ptal na vodníky v Čechách: „Je to výmysl.“ Ano, olgoj chorchoj je produktem lidské fantazie a pověrčivosti. Nakonec mi ale ochránci přírody v přísně chráněné oblasti Velká Gobi olgoje chorchoje ukázali.

Olgoj v mýtech

Podle dostupných informací od více či méně seriózních badatelů má olgoj chorchoj připomínat střevo naplněné krví. Tomuto přirovnání nahrává, že oba konce olgoje chorchoje vypadají stejně; nemá patrnou hlavu ani ocas.

Olejomalba Jiřího Housky ztvárňující olgoje chorchoje •  Jirka Houska

Jeho rozměry se prý pohybují od půl do jednoho a půl metru a má žít v písečných dunách mongolské Gobi. Je extrémně nebezpečný: Člověka dokáže zabít na vzdálenost několika metrů – možná jedem, možná elektřinou.

Chorchoj ve skutečnosti

Pokud se podíváme na olgoje chorchoje střízlivým pohledem, zjistíme, že tyto charakteristiky nejlépe odpovídají hadovi hroznýškovi tatarskému. Hodně jsme i s kolegy ze Zoo Praha probírali, v čem všem se vzhled a chování hroznýška tatarského shoduje s olgojem chorchojem, a zjistili jsme, že až na schopnost zabíjet na dálku vlastně vším.

Video se připravuje ...

Koně Převalského v nové expozici Gobi • Zdroj: Zoo Praha

Hlava jako ocas

Hroznýšek tatarský žije v Mongolsku přibližně tam, kde by se měl vyskytovat i olgoj chorchoj. Samci měří obvykle do půl metru a samice většinou nepřesahují 70 cm, ale někteří jedinci mohou dosáhnout délky přes metr. To už je pořádný „červ“!

Zbarvení hroznýška je variabilní, takže při troše fantazie může připomínat i „střevo naplněné krví“. Nejdůležitější ale je, že hroznýšek má silné, válcovité tělo, takže při zběžném pohledu jde jen stěží rozeznat hlavu od ocasu.

Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: Okamžitě mizel v písku •  Miroslav Bobek, Oliver Le Que

Má to souvislost nejen s tím, že se prohrabává pod povrchem, ale i s obranou. Když je ohrožen, může schovat hlavu a nastavit nepříteli ocas. Vedle defekace je přitom schopen také vyměšovat silně páchnoucí kloakální výměšky. Nemůže být nejmenších pochyb. Olgoj chorchoj = hroznýšek!

Zpátky do Mongolska

A ano, byl to preparát hroznýška tatarského, kterého mi ukázali ve Velké Gobi s tím, že to je – olgoj chorchoj. Nebudete se mi tedy asi divit, źe reálný předobraz olgoje chorchoje jsem si přál mít i v pražské zoologické zahradě. Příležitost přišla s nezbytnou přestavbou výběhů a stájí koní Převalského.

Rozhodl jsem se, že hned vedle vybudujeme malý pavilonek, v němž bude vedle dalších zvířat z pouště Gobi také hroznýšek tatarský. Když jsme tuto expozici slavnostně otevřeli, první, komu jsem v ní olgoje chorchoje alias hroznýška tatarského představil, byl prezident republiky Petr Pavel.

Jak pojmenovat zvíře v zoo? Pacička, Mobi, Einstein nebo Kura?

Jak pojmenovat zvíře v zoo? Pacička, Mobi, Einstein nebo Kura?

Jak si pořídit slonici? Do Zoo Praha přiletěly v letadle Hercules

Jak si pořídit slonici? Do Zoo Praha přiletěly v letadle Hercules

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?

Dvakrát jedovatí hadi! Kde můžete vidět užovky tygří?