Kdo všechno žije v Zoo Ostrava? Nejen exotické druhy

Kdo všechno žije v Zoo Ostrava? Nejen exotické druhy
Sdílej
 
Ostravská zoologická zahrada chová okolo 130 druhů ptáků z různých koutů světa. Kromě toho dalších asi 60 ptačích druhů žije volně v přírodním areálu zoo. Každý rok zde provádějí pracovníci zoo kontrolu hnízdních budek, aby zjistili, kdo je využívá a kolik mláďat se ptačím rodičům podařilo vyvést.

Stejně jako v každém roce prováděla se i letos po ukončení hnízdní sezóny kontrola ptačích budek v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava spojená s jejich čištěním a údržbou. „Čistíme i budky, ve kterých ptáci nehnízdili, protože právě ty ptáci používají k přenocování. Je po nich nutno odstranit hromádky trusu,“ vysvětluje ornitolog Otakar Závalský, který má v ostravské zoo na starosti biodiverzitní opatření.

Většina budek v zoo ale bývá pravidelně obsazována k vyvádění mláďat. „Letos bylo takových budek 178. Z tohoto počtu obsadily nejvíc budek, celkem 121, sýkory koňadry a modřinky. Ve 37 budkách hnízdili lejsci bělokrcí, v osmi budkách vrabci polní, ve čtyřech červenky obecné, ve třech šoupálci dlouhoprstí. Po jedné budce obsadili rehci zahradní, střízlíci obecní, konipasi horští, lejsci šedí a poprvé letos také rorýsi obecní."

Na budkách je závislý i šoupálek dlouhoprstý •  Mick Lobb, wikipedia

„Naopak v jiných letech pravidelně hnízdící puštíci obecní letos nezahnízdili vůbec. Jednu jejich prázdnou budku využili sršni a zcela ucpali 12x12 cm velký vletový otvor. V prostorné budce postavili mnohaposchoďové hnízdo. A dvě budky využili pro přespání dva druhy netopýrů,“ popisuje Otakar Závalský. Je zajímavé, že po vichřici, která vyvrátila v areálu desítky stromů, žádná z vyvěšených budek nespadla ani nebyla poničena.

Proč jsou v zoo ptačí budky?

V areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je rozmístěno přes 300 ptačích budek nejrůznějších typů. Každý rok je přibližně 200–250 z nich obsazeno. Budky nahrazují ptákům i dalším živočichům stromové dutiny, v nichž nalézají úkryt, někteří v nich i přezimují, ale především v nich řada druhů ptáků hnízdí. Ale vytesat si vlastní dutinu dokážou pouze datlovití.

Jednu z budek v ostravské zoo využil rehek zahradní •  Enrico Gombala

Všichni ostatní jsou odkázáni na dutiny již existující – buďto vyhnilé nebo vytesané jejich původními obyvateli. Ale staré stromy, v nichž se nacházejí přirozené hnízdní dutiny, z krajiny mizí, a tak ubývá i možností hnízdění pro dutinové ptáky.

Chybějící doupné stromy mohou být částečně nahrazeny umělými hnízdními dutinami – budkami. A jak ukazují výsledky letošní „budkové“ sezony v přírodním areálu ostravské zoo, ptáci je nadšeně přijímají a využívají.

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?

Kočka za kočku: Ostravská zoo obnovuje chov karakalů

Kočka za kočku: Ostravská zoo obnovuje chov karakalů

Kočka za kočku: Ostravská zoo obnovuje chov karakalů

Kočka za kočku: Ostravská zoo obnovuje chov karakalů