Video: A co to žere? Tygr trhá sváteční menu, sleduj!

Video: A co to žere? Tygr trhá sváteční menu, sleduj!
Sdílej
 
Olomoucká zoologická zahrada se snaží podávat krmivo, a to nejen velkým kočkovitým šelmám, v co nejpřirozenější formě. U tygrů ussurijských se tak děje zhruba jednou týdně. Mimo masa z jatek se tak tygrům předkládá i legálně ulovená zvěřina. Podívejte se, jak si tygr tuto speciální hostinu užil. Video a foto!

„Dnes jsme tygrům připravili laň. Sice už usmrcenou, vyvrženou a bez hlavy, přesto podstatně podobnější potravě, kterou by v jeho domovině představovala kořist. Při dobývání laně museli tygři uplatnit své přirozené instinkty spojené s lovem. Současně se tak naplnil význam slova enrichment, což je činnost směřující k obohacení života zvířat, která jsou chována v lidské péči,“ uvádí krmivářka zoo Mgr. Dana Smičková.

Tygry ussurijské chová Zoo Olomouc od roku 1976 a doposud odchovala sedm jedinců. Od r. 1993 je zoo členem EEP (Evropského záchovného programu), v jehož rámci si zahrady mohou zvíře buď darovat, dlouhodobě zapůjčit, nebo vyměnit. Výběr zvířete určuje koordinátor, který dohlíží na to, aby se v jedné zoo při páření nepotkali pokrevně příbuzní jedinci.

Video se připravuje ...

Tygr ussurijský s usmrcenou laní • Zdroj: Zoo Olomouc

Tygr usurijský: Ohrožený král tajgy

Stovky těchto šelem kdysi obývaly borové a dubové lesy v Mandžusku, kde byly dlouho uctívány v šamanských tradicích, což však nezabránilo tomu, aby byly loveny. Jeden z císařů dynastie Čching se dokonce chlubil, že jich jen on sám zabil 135. Vážnou hrozbou pro tygry je v současné době pytláctví, lesní požáry a těžba dřeva a nerostných surovin. Populaci v přírodě ohrožuje i nízká genetickou proměnlivost.

Video se připravuje ...

krmení tygrů ussurijských v olomoucké zoo • Zdroj: Zoo Olomouc

V přírodě jsou stavy tygrů ussurijských odhadovány na 500–550 jedinců. Ruské a západní ochranářské skupiny utvořily organizaci s názvem Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA), která se má pokusit tygry ussurijské a levharty mandžuské, kteří jsou rovněž ohroženi, zachránit.

Šelma se sněžnicemi

Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), známý také jako sibiřský, obývá území na Dálném Východě v blízkosti řeky Ussuri, kde v zimě klesají teploty až k -45 ˚C. Před mrazem ho jako jediného tygra chrání pěticentimetrový tukový polštář na břiše, v hlubokém sněhu mu jako sněžnice slouží mohutné široké tlapy.

Video se připravuje ...

Krmení tygrů ussurijských v olomoucké zoo • Zdroj: Zoo Olomouc

Je to největší poddruh tygra a spolu se lvem i největší kočkovitá šelma: Dospělí samci mohou vážit 180-300 kg. V přírodě žijí tygři samotářsky, teritoria samců se však mohou překrývat s menším územím samic. Vzájemnému kontaktu se ale s výjimkou období páření vyhýbají. Následně se zase rozejdou a péče o mláďata zůstává na samici.

První malý tygřík: Kde vidět mládě a je to kotě holka nebo kluk?

První malý tygřík: Kde vidět mládě a je to kotě holka nebo kluk?

Stříbrné opičky v olomoucké zoo: Už jsou pár! Budou mláďata?

Stříbrné opičky v olomoucké zoo: Už jsou pár! Budou mláďata?

Otec se vrátil k rodině: Hrabáči jsou opět pohromadě!

Otec se vrátil k rodině: Hrabáči jsou opět pohromadě!