Papuánský les lidožroutů otevřen! Víte, kde se jím můžete projít?

Papuánský les lidožroutů otevřen! Víte, kde se jím můžete projít?
Sdílej
 
Nově zrekonstruovaná a rozšířená Voliéra Papua byla nedávno otevřena v Zoo Ostrava. Je větší téměř o polovinu a uvnitř najdete papuánský deštný les. Voliéra je pro návštěvníky průchozí, takže si mohou užít bezprostřední atmosféru deštného lesa a blízkost jejích obyvatel – pestrých papuánských ptáků.

Voliéra Papua byla postavena a do provozu uvedena v roce 2013. Po deseti letech provozu se pracovníci Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava rozhodli pro její rozšíření a úpravu vybavení. Zároveň proběhly i nutné údržbové práce. Návštěvníkům byla symbolicky znovu otevřena na mezinárodní Den zvířat, tj. 4. října. A jak se Voliéra Papua proměnila?

„Došlo k výraznému rozšíření voliéry, téměř o polovinu, a zásadně se změnilo její uspořádání a výtvarné ztvárnění. Kovové nosné sloupy dostaly podobu různých stromů. Předlohou byly tvůrcům skutečné papuánské stromy, takže návštěvníci mohou při procházce voliérou mnohem intenzivněji nasát atmosféru papuánského deštného lesa,“ popisuje ředitel Zoo Ostrava Jiří Novák.  

Les lidojedů je bezpečný

Pokud si bude chtít návštěvník odnést z návštěvy „lesa lidojedů“ vlastní fotografii, bude mít i tuto možnost. U jednoho z pralesních obrů je nově vyčleněna plocha právě pro tuto příležitost.

Nosné sloupy v podobě stromů byly vyrobeny podle skutečných papuánských stromů •  Monika Vlčková

Za zmínku stojí i kulturní prvky. Po celé generace si lidé na Papui zdobili stěny jeskyní malbami zvířat, ale také otisky svých rukou, které mají často rituální význam. Kousek prostoru v malé jeskynní části umělých skal je proto věnován jeskynnímu umění původních obyvatel ostrova.

A kdo by chtěl život původních obyvatel Papuy poznat více, může z průchozí voliéry pokračovat dále do pavilonu Papua, kde najde nespočet vyobrazení, textů i několik typických předmětů. Kromě toho jsou v tomto pavilonu k vidění také plazi, ryby a další živočichové z této oblasti.

Pár kystráčků modrolících (Entomyzon cyanotis) ve Voliéře Papua v ostravské zoo •  Pavel Vlček

Průchozí voliéra v Zoo Ostrava

„Průchozí voliéry, do nichž mohou lidé vstoupit a užít si pobyt přímo mezi zvířaty, jsou v zoologických zahradách velmi oblíbené. Voliéra Papua je velmi autentická, mezi nově vytvořenými tropickými stromy si člověk může opravdu připadat jako někde tisíce kilometrů daleko v exotickém prostředí."

„K tomu vám nad hlavou přelétají hejna pestrých papoušků, na větvích posedávají a po zemi běhají další zástupci ptačí fauny,“ říká náměstkyně primátora Ostravy, paní Lucie Baránková Vilamová.

Pár největších orlů světa: Podívejte se na nové dravce Ostravy

Pár největších orlů světa: Podívejte se na nové dravce Ostravy

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?

Kočka za kočku: Ostravská zoo obnovuje chov karakalů

Kočka za kočku: Ostravská zoo obnovuje chov karakalů