Žraloci v české zoo? Kde je můžete vidět ve všech velikostech?

Žraloci v české zoo? Kde je můžete vidět ve všech velikostech?
Sdílej
 
Žralůček není jen žraločí mládě – žralůček okatý je žralůčkem i v dospělosti. V Zoo Ostrava teď tento menší druh žraloků uvidíte ve všech možných velikostech – od několikacentimetrových mláďat až po dospělé jedince měřící více než metr.

Žralůčky okaté chová Zoologická zahrada a botanický park Ostrava od roku 2010. V roce 2014 se zde tyto paryby poprvé rozmnožily a od té doby se podařilo odchovat přes 70 žralůčků.

Odchov mláďat však až dosud probíhal v zázemí mimo zraky návštěvníků. Nyní ale mají návštěvníci ostravské zoo jedinečnou příležitost vidět v pavilonu Papua v jednom z akvárií nazvaném Korálové moře mláďata společně se třemi dospělými žralůčky (dvěma samicemi a jedním samcem), kteří si svých potomků nevšímají.

Z bezpečnostních důvodů byli mimo

Jako u ostatních paryb dochází i u žralůčka okatého k vnitřnímu oplození. Samci mají párové pářící orgány vzniklé přeměnou zadní části břišních ploutví. Samice klade vejce ve tvaru kožovitých kapsulí, které jsou velké přibližně 10 x 4 cm. Inkubační doba žraločích vajíček trvá okolo 120–140 dní.

Jejich vývoj doposud probíhal mimo zraky návštěvníků zoo Ostrava – chovatelé oplozené kapsule z bezpečnostních důvodů přemisťovali do zázemí, kde probíhal i odchov vylíhnutých mláďat. Jen občas samice upevnila kapsuli tak, že ji chovatelé v členitém akváriu znázorňující korálový útes nenašli nebo se k ní nedostali.

Žralůček má samostatná mláďata

Čerstvě vylíhlí žralůčci měří asi 14 cm a jsou věrnou napodobeninou dospělých jedinců. Jsou tedy plně vyvinutí a schopní se o sebe postarat, takže péči rodičů nevyžadují. Hned po vylíhnutí přijímají potravu dospělých, kterou tvoří drobné mořské rybky a bezobratlí živočichové.

Zdržují se výhradně u dna, kde vyhledávají úkryt ve štěrbinách a pod kameny. V podstatě vůbec neplavou, ale po dně se pohybují jakousi „chůzí“ pomocí párových prsních a břišních ploutví. Mláďat v akváriu je několik různě velkých – od nedávno vylíhnutých, která nejsou větší než 20 cm, až po několikaměsíční půlmetrové.

Kapsule žralůčků - kdo to nezná, neháral by, že jde o "vajíčko" •  archiv zoo Ostrava

V rámci chovu v zoologických zahradách se jedná o zajímavý a ojedinělý odchov. V Evropě množí žralůčky okaté pravidelně jen Burgers' Zoo v holandském Arnhemu a ostravská zoo. V Ostravě je v rámci zoologických zahrad aktuálně největší počet těchto paryb na světě – celkem 18.  

Malý příbuzný největšího žraloka 

Žralůček okatý (Hemiscyllium ocellatum) patří do řádu malotlamců, jeho blízkým příbuzným je tak i známý žralok obrovský, který na rozdíl od přibližně metrového žralůčka dorůstá délky až 18 m. Jméno dostal žralůček podle „oka“, tmavé skvrny po bocích, která napodobuje oko nějakého velkého zvířete a funguje tak jako mimikry k oklamání predátorů.

Žije v okolí ostrova Nová Guinea a při severní Austrálii, oddělená populace se vyskytuje kolem Velkých Sund. Obývá velmi mělké vody korálových útesů, byl však pozorován i v hloubkách 40 m. Mělčiny hluboké kolem 15 cm často prolézá „chůzí“ po párových ploutvích a pátrá zde po potravě: různých bezobratlých a drobných rybkách dna. Je aktivní spíše po setmění a při rozbřesku. Přes den odpočívá nehybně v dutinách a úkrytech.

Papuánský les lidožroutů otevřen! Víte, kde se jím můžete projít?

Papuánský les lidožroutů otevřen! Víte, kde se jím můžete projít?

Pár největších orlů světa: Podívejte se na nové dravce Ostravy

Pár největších orlů světa: Podívejte se na nové dravce Ostravy

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?

Ohrožení poláci malí zamířili ze zoo do volné přírody: Jak si poradí?