Žralok, který se zaplete do sítí, se doslova utopí - proudění vody přes žábry mu zajišťuje pouze jeho vlastní pohyb vpřed. Rybáři však vyproštěného žraloka většinou zcela zbytečně vyhodí. Stejně bez užitku skončí mnoho žraloků, které uloví sportovní lovci, v lepším případě jim uříznou pouze ploutve, které se podávají jako vybraná lahůdka v drahých restauracích. Žraloků přitom na celém světě rychle ubývá, a tak vědci považují toto jednání za marnotratné plýtvání. Cenným zdrojem bílkovin je totiž i velmi kvalitní žraločí maso, žraločí játra obsahují značné množství vitaminu A, tuk obsažený v chrupavkách se používá ve farmaceutickém průmyslu a kožedělný průmysl si velmi cení pevné a přitom jemné žraločí kůže. Žraloci navíc nikdy nemají rakovinu, mohou proto mít nedozírný význam při zkoumání příčin této nemoci.
Sdílej
21. srpna 2000 • 01:00 Vyšlo v ABC 17/2000