Je-li něčeho málo, je toho "jako šafránu". Dnes už málokterá hospodyňka ví, co to vlastně šafrán je, u nás se prakticky nepoužívá. Ale mnohé jihoevropské a exotické kuchyně se bez něj neobejdou, a tak je toto vzácné koření stále žádané. Šafrán (Crocus sativus) je půvabná květinka příbuzná oblíbeným skalničkám našich zahrádkářů - krokusům. Vlastní květ však ještě není koření - tím je trojklanná blizna, kterou musejí ženy z každého sklizeného kvítku ručně vytrhnout. Blizny po usušení dostanou temnou hnědočervenou barvu a tím se z nich stává ono zmíněné koření. Je tedy jasné, proč je šafrán tak drahocenný (v minulosti se vyvažoval zlatem) - z každého hektaru šafránového pole lze získat jen pár kilogramů sušených blizen. Na jeden kilogram je třeba utrhnout přibližně 80 000 kvítků!
Sdílej
2. října 2000 • 01:00 Vyšlo v ABC 20/2000