Kde brali naši předkové dehet?

Sdílej
 

Kde brali naši předkové dehet?Kde brali naši předkové dehet?Už staří Slované uměli zpracovávat dřevo i "chemicky": pálili z něj dřevěné uhlí, destilovali terpentýn, kalafunu, ševcovskou smůlu a v konečné fázi z něj získávali dehet a kolomaz. Destilace probíhala v tzv. dehtářských neboli kolomazných pecích, které se z pochopitelných důvodů obvykle stavěly na okrajích lesů. Pec byla dvouplášťová a vyhříval se prostor mezi plášti. Jedna z posledních u nás pracovala až do první poloviny 19. století v lesích severně od Plzně. Její pozůstatky (část vnějšího pláště) jsou asi nejzachovalejším dokladem výroby dehtu u nás. Zrekonstruovaná pec je dnes chráněná jako významná technická památka a podívat se na ni můžete na naučné stezce nedaleko plzeňského sídliště Bolevec.