Pokus
Až budete někdy dělat kávu pro své rodiče, můžete se přesvědčit o tom, že se z vodných roztoků vždy odpařuje jen čistá voda. Uvařte vodu, nalijte ji do šálku a rozpusťte v ní lžíci kávy. Vezměte studenou suchou lžíci a podržte ji v páře stoupající z horké kávy. Po několika vteřinách se na lžíci utvoří kapky. Počkejte, až lžíce vychladne, a olízněte ji. Zjistíte, že je na ní čistá voda, žádná káva.
Potřebujete
Rozpustnou kávu, sůl, cukr, malý kastrol, lžíci, šálek, sporák a vodu.
Vysvětlení
Teplem se odpařuje voda, ale ne káva. Když se pára dostane do kontaktu se studenou lžící, sráží se a zkapalní. Při odpařování se z roztoků zředěných vodou odpařuje jenom voda. Stejně jako z kávy i z roztoku cukru nebo soli se vždy odpařuje čistá voda.
Příklad z přírody
Ne všechna moře jsou stejně slaná. Ta, v nichž dochází k rychlému odpařování vody, mají vyšší obsah soli. Studenější moře jsou méně slaná, protože se z nich odpařuje málo vody a neustále do nich přitéká voda z řek.