Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Sešlo se hned několik dotazů týkajících se nároků křečka zlatého na příjem tekutin: Vadí křečkovi voda z vodovodu? Michael V., Praha Mohu křečkovi dávat jiné pití než vodu? Tomáš K., Bystřice n. Olší V napájecí lahvi se vytvořil zelený povlak. Může to mému křečkovi uškodit? Martina H., Plzeň

Foto Vladimír MotyčkaVoda z vodovodu je zpravidla chlorovaná, a není proto úplně ideální, ale nedá se říct, že by křečkovi nějak obzvlášť vadila. Rozhodně nic nezkazíš, když ji necháš přes noc odstát, aby chlor vyprchal. Stejný účinek má i převaření. V přirozených podmínkách se křeček obejde zcela bez vody, protože ji v dostatečném množství získává z potravy. V zajetí je mu většinou potřeba dávat vodu do napájecí lahve, i když při dostatku zelené potravy není ani to nutné. Jiné tekutiny křeček nepotřebuje ani jako zpestření, nevyhledává je ani ve volné přírodě. V žádném případě mu nezkoušej dávat žádné sladké limonády a minerálky. Zelený povlak vytvářejí nárosty řas, případně sinic. Sinice za jistých okolností produkují toxické látky, které by u křečka mohly vyvolat alergickou reakci. Povlak se vytváří hlavně tehdy, když vodu pravidelně nevyměňuješ. Za takových okolností se ve vodě namnoží kromě řas i různé bakterie, které mohou být nebezpečné. Je proto potřeba napáječku každý den vypláchnout a naplnit čerstvou vodou. Bude-li se povlak tvořit i nadále, je nutno láhev jednou za čas pořádně vymýt a povlak odstranit.


Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.