The Longest Journey

Sdílej
 

The Longest JourneyŽivot mladých lidí je ve dvacátém třetím století podobný životu v století jednadvacátém. Samozřejmě, že technika je na zcela jiné úrovni, ale osmnáctiletá April Ryanová to bere jako samozřejmost. Chce se dostat na uměleckou akademii a rozvíjet svůj malířský talent. Jen kdyby v Newportu nebylo takové horko a netrápily ji ty až příliš živé noční můry plné podivných bytostí. Něco se ale děje, podobné zážitky mají i její přátelé a podivný svět se s tím jejím prolíná, i když nespí - Rovnováha byla porušena. To ale April ještě neví. Neví, že na ni čeká záchrana světa. Tedy světů: technického, vědou ovládaného Starku, který je obrazem naší budoucnosti, a Arcadie, magií zmítané země, jež je vším, co si představujeme pod pojmem fantasy. Přísně logická věda a chaotická magie - dva elementy na miskách vah - po tisíce let mezi nimi panovala Rovnováha, ta se nyní hroutí. Je potřeba něco udělat.

Hra jako umění

Začátek Apriliny nejdelší cesty je nenápadný, ale tato hra před vámi rozprostře takový příběh, že se jí v tom může rovnat jen málo jejích sester. The Longest Journey je absolutně čistá adventura, vše se ovládá myší - kam kliknete, tam April jde, a až na malinké výjimky každý váš čin závisí na dobré úvaze, a ne na rychlých prstech. The Longest Journey vás uchvátí snad vším. Krásně namalovaným 2D prostředím se procházejí perfektně animované 3D postavy, každá, i ta nejméně důležitá lokace vypadá skvěle. Moře se vlní, vzduchem létají taxíky, na ulicích postávají lidé. Vzhledem k tomu, že se hra ve svém rodném Norsku objevila už předloni a její vydání u nás ještě zdrželo kompletní české otitulkování, jí nelze vyčítat, že běží v poměrně nízkém rozlišení.

Desítky rozhovorů, a česky

Právě kompletní překlad však dovolí vyniknout všem příběhům, jež během své cesty April uslyší a které by bez perfektní znalosti angličtiny zanikly. Rozhovorů si užijete opravdu dosyta (kdo nemá rád "ukecané" hry, ať se raději The Longest JourneyThe Longest Journey vyhne). Pořadí otázek při dialozích nehraje velkou roli - většinou se nakonec dozvíte to samé - důležité je správné použití získaných informací. Samotný překlad by si ale zasloužil trochu větší pozornost. Stejné postavy si nelogicky někdy vykají a někdy tykají a občas narazíte na zapomenutá slova. Za zmínku stojí i zvuková část hry, anglické namluvení je skvělé a je jen dobře, že hra je pouze otitulkovaná. Hudbě stejně jako asi dvěma desítkám minut animovaných sekvencí také není co vytknout.

Jedna z nejlepších

Jako v každé správné adventuře i zde budete muset pracovat se spoustou předmětů. Jejich použití je v podstatě vždy logické, a pokud už nakouknete do návodu, budete si říkat: "Že mě to nenapadlo, vždyť je to jasné." Ovšem tato hra se s vámi při řešení problémů nemazlí. Ve spoustě případů April nenapoví ani nenaznačí, jakým směrem se dál ubírat. Obtížnost jednotlivých úkolů rozhodně nestoupá s tím, jak jste ve hře daleko; a podle mě se nejtěžší hlavolam nachází v podvodní říši někde za polovinou hry. The Longest Journey je jednou z nejlepších adventur a může se hrdě postavit vedle jonesovské Atlantidy či obou Broken Swordů. Zatímco příběh většiny dobrých adventur by vystačil maximálně na film, podle Apriliny nejdelší cesty by mohla být napsána knížka. The Longest Journey je tím nejlepším, co tento žánr počítačových her nabízí. The Longest Journey The Longest Journey The Longest Journey