Paralelní zapojení

Sdílej
 
Dnešní schéma znázorňuje "paralelní zapojení" dvou žárovek, česky zvané "vedle sebe". Zapojení na svorkovnici je poněkud složitější. Dráty 4 a 5 spojují vždy dva a dva přívodní šroubky obou žárovek. K těmto propojkám jsou teprve zapojeny dráty 2 a 3. Jak vidíte v zapojovacím plánku, do některých otvorů svorkovnice musíte upevnit konce dvou různých propojek (např. 2 a 4).

ELEKTRONIKA PRO ZAČÁTEČNÍKY - 4

Dnešní schéma znázorňuje "paralelní zapojení" dvou žárovek, česky zvané "vedle sebe". Zapojení na svorkovnici je poněkud složitější. Dráty 4 a 5 spojují vždy dva a dva přívodní šroubky obou žárovek. K těmto propojkám jsou teprve zapojeny dráty 2 a 3. Jak vidíte v zapojovacím plánku, do některých otvorů svorkovnice musíte upevnit konce dvou různých propojek (např. 2 a 4). A naopak, i když by se podle zapojovacího plánku mohlo zdát, že jsou spojeny dráty 3 a 4, spojeny nejsou. Ve schématech se k označení míst, která jsou elektricky vodivě spojena, pro jednoznačnost používá tučná tečka . Paralelní zapojení funguje tak, že každý ze spotřebičů (v našem případě žárovek) je nezávislý na tom druhém. Tento typ zapojení se používá například při slavnostním nasvícení budov o Vánocích či u světelných reklam. Jistě by bylo nepříjemné, kdyby kvůli jedné spálené žárovce zhasly všechny.

ZAOSTŘENO NA SOUČÁSTKY
Plochá baterie kterou používáte ke svým pokusům má tzv. napětí 4,5 voltů (v zásuvce je životu nebezpečných 230 voltů a bouřkový blesk jich má několik tisíc). Až se baterie časem vybije můžete se opatrně podívat do jejího obalu kde uvidíte tři monočlánky, každý o napětí 1,5 voltu, propojené tenkými drátky do série. Pouhým vynásobením 3 x 1,5 = 4,5 získáte hodnotu napětí celé baterie.