Třikrát internet

Sdílej
 
Není nic horšího než být v něčím stínu. Což platí jak v životě, tak na fotografiích. Každý fotograf vám potvrdí, že stíny dokážou i na dobře komponovaném snímku udělat pěknou paseku. Zvlášť když fotíte v protisvětle nebo máte méně kvalitní fotoaparát. Co pak s tím? Rada je jednoduchá - prostě si na stíny posviťte. Použít můžete skvělý webový nástroj, který se jmenuje Shadow Illuminator, neboli česky "osvětlovač stínů".

FÍGL: SKONČETE S TEMNOU MINULOSTÍ!

Není nic horšího než být v něčím stínu. Což platí jak v životě, tak na fotografiích. Každý fotograf vám potvrdí, že stíny dokážou i na dobře komponovaném snímku udělat pěknou paseku. Zvlášť když fotíte v protisvětle nebo máte méně kvalitní fotoaparát. Co pak s tím? Rada je jednoduchá - prostě si na stíny posviťte. Použít můžete skvělý webový nástroj, který se jmenuje Shadow Illuminator, neboli česky "osvětlovač stínů".
Zajímavostí je, že nejde o běžný komerční program pro fotografy (jako je například známý Photoshop), ale vyvinuli ho specialisté na takzvanou umělou inteligenci, kteří se pro použití v robotice snaží najít matematický popis fungování lidského oka. Zmíněný počítačový program pouze "nezesvětluje" tmavé plochy, ale snaží se "dopočítat" to, co stíny skutečně zakrývají. Pro obrázky do velikosti do 350 kilobytů můžete použít jednoduchou základní verzi, která je přímo na hlavní stránce. Stačí vybrat na pevném disku fotografii, kterou potřebujete vylepšit, odeslat ji - a během několika vteřin máte na obrazovce dva snímky - jeden "před" a druhý "potom". Sami si můžete vybrat, který je lepší. A pokud chcete "prosvětlit" i větší fotky, můžete se bezplatně zaregistrovat a používat sice o něco složitější, zato však chytřejší verzi zmíněné služby. Takže vystupte ze svého stínu a pusťte se do díla!
http://www.shadowilluminator.org

HRA ZADARMO: ŠUP DO MISKY

S pingpongovým míčkem se dá užít spousta legrace, tahle hra vás ovšem přivede k šílenství. Zadání je jednoduché: z primitivního "děla" tvořeného trubkou a pružinou musíte vystřelit míček tak, aby spadl do některé ze tří skleněných misek. Použití známého balistického pravidla (totiž že úhel výstřelu rovná se úhlu dopadu) komplikují tři rafinovaně nastrčené překážky, a tak se víc než na výpočet zkušeného dělostřelce musíte spolehnout na náhodu. K dispozici je pět míčků a pak hra končí. Ale nebojte se - po pravé straně okna najdete tlačítko s nápisem Reset, díky němuž můžete střílet míčky až do aleluja.
Za vítězství se považuje, pokud se vám podaří zaplnit aspoň dvě misky. Pak získáte "cenu", kterou je bezplatné stažení screensaveru s rybou, kterou můžete krmit. Mezi námi, kvůli jedné virtuální rybičce ta všechna námaha, a hlavně ztracený čas nestojí, ale jak už to u počítačových her bývá, o medaile a ceny nejde. Důležité (a příjemné) je zúčastnit se.

http://www.microprizes.com/mp45.htm

DOBRÝ TIP: NAPLÁNUJTE TRASU!

Vyrážíte na hory a nechcete ponechat nic náhodě, ani co se týče cesty? Zapomeňte na autoatlas a svěřte plánování počítači. Udělat takzvaný itinerář, který přesně popisuje, přes jaká města pojedete a jaké odbočky nesmíte přehlédnout, je pro počítač hračka. A lepší než utrácet peníze za komerční programy je využít některou z bezplatných služeb na internetu. Z těch českých stojí za zmínku například plánovač na webu mladoboleslavské Škodovky. Pro jízdy po České republice se docela dobře hodí a kromě tabulky se všemi uvedenými odbočkami vám nabídne i přehlednou mapku. Pokud však vyrážíte do ciziny, je lepší zkusit některou zahraniční službu.
Například tu na webu britského Královského autoklubu. Mapy evropských zemí tu jsou podrobnější a najdete na nich doslova každou "díru". Navíc tu lze vyhledávat i komplikovanější trasy tedy pokud nechcete jet z města A do města B přímo, ale cestou se máte v úmyslu zastavit ještě u příbuzných ve vesnici C a na nákupech v obchodní zóně D. Vyžádat si můžete trasu buď nejkratší, nebo nejrychlejší. A pro šetřílky je tu
i funkce umožňující najít takovou trasu, kde nebudete muset v zahraničí platit za dálnice. Itinerář i mapu si samozřejmě před cestou vytiskněte a dejte do ruky spolujezdci. To abyste měli komu nadávat, až zabloudíte. Šťastnou cestu.

http://www.skoda-auto.cz/routeplanner
http://rp.rac.co.uk/routeplanner

Autor

Miroslav Čermák