Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Proč nakousnuté nebo nakrojené jablko zhnědne? Štěpán, Česká Lípa

Proč nakousnuté nebo nakrojené jablko zhnědne?
Štěpán, Česká Lípa

Příčinou je chemická reakce některých chemických látek (např. žlutých barviv flavonoidů) se vzdušným kyslíkem. Když jablko rozřízneme nebo nakousneme, poškodíme buněčné stěny a obsah buněk se dostane do kontaktu se vzduchem. Sloučeniny vzniklé reakcí těchto látek s kyslíkem (oxidací) mají hnědou barvu. Také hnědnutí brambor nebo banánů má stejnou příčinu. Padaná a otlučená jablka hnědnou, i když nemají protrženou slupku. Nárazem se rozdrtily buňky a jejich obsah podlehl oxidaci, protože i přímo v jablku je mezi buňkami velké množství vzduchu. (Proto se jablka ve vodě nepotopí.) Ponoříš-li čerstvě nakrájená jablka do vody, ochráníš je před kyslíkem a tím i před zhnědnutím. Nebo je můžeš pokapat citronovou šťávou. Ta blokuje enzym, jenž za normálních okolností oxidaci urychluje; hnědnutí se proto výrazně zpomalí. Enzym se ničí i varem, proto např. vařené brambory na vzduchu nehnědnou.
Foto Ondřej Vrtiška

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.