Proč při krájení cibule slzí oči?
Šimon M., Brno
Cibule ve svých buňkách obsahuje agresivní, na síru bohaté látky, které ji chrání před parazity (včetně bakterií) a býložravci. Tyto chemikálie však vznikají z jiných látek až v okamžiku, kdy na cibuli zaútočí nějaký vetřelec. V buňkách poškozených nožem vzniká plynná látka patřící mezi sulfoxidy (obsahuje síru vázanou dvojnou vazbou na kyslík), která snadno proniká k očím. V oční rohovce jsou citlivá nervová zakončení, reagující na přítomnost této látky. Nervová soustava poté vydá příkaz slzným žlázám, aby začaly uvolňovat slzy, mající za úkol dráždivou chemikálii z oka smýt. Ke krájení cibule je radno použít co nejostřejší nůž, aby se řezem poškodilo co nejméně buněk. Někdy se radí cibuli před krájením ochladit v ledničce nebo v mrazáku, ale tento postup není příliš účinný. Cibuli je možno krájet pod průhledným poklopem (nebo mikrotenovým sáčkem), pod nějž vsuneme pouze ruce s nožem. Trochu pomáhá zapálit u cibule svíčku - vzdušné proudění dráždivý plyn nasaje přímo do plamene. Podobně proudění vzduchu vyvolané tekoucí vodou v těsné blízkosti cibule strhne chemikálii s sebou. Poměrně spolehlivé řešení nabízejí potápěčské brýle, nesmí ti však vadit, že se na tvůj účet bude bavit celá rodina. Foto Ondřej Vrtiška
Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .
Sdílej
6. března 2004 • 15:09 Vyšlo v ABC 4/2004
Proč při krájení cibule slzí oči?
Šimon M., Brno