Sledujete reklamy? Řídíte se jejich doporučeními? Žvýkáte po každém jídle? Jak vám ukazuje graf na televizní obrazovce, je nutné udržovat pH v ústech na mírně zásadité hodnotě, a to nejen kvůli nebezpečí zubního kazu. Ve slinách obsažený enzym amyláza, který štěpí škroby přijaté v potravě a napomáhá tak trávení, funguje právě jen při zásaditém pH. Přesvědčíme se o tom jednoduchým pokusem.
PŘÍPRAVA ROZTOKŮ
K pokusu budete potřebovat čtyři roztoky: * Shromážděte asi 1 ml slin a zřeďte je
20 ml chladné převařené vody.
* Do hrnečku nalijte trochu studené vody a přidejte kávovou lžičku škrobu. Směs dobře promíchejte, pak přilijte vroucí vodu (aby celkový objem byl asi 250 ml) a stále zahřívejte a míchejte, dokud nebude roztok čirý. Tak získáte tzv. škrobový maz.
* Do další nádobky si připravte 1 ml jodisolu
a zřeďte jej 15 ml vody. * Nakonec rozpusťte půl čajové lžičky hydrogenuhličitanu sodného (jedlé sody) v deseti lžičkách vody. Jedlá soda se užívá proti překyselení žaludku, zde nám pomůže udržet slabě zásadité pH.
MODRÁ BARVIČKA
Připravte si tři čisté zkumavky a očíslujte je. Do každé nalijte 5 ml připraveného škrobového mazu. Do první přidejte pět kapek octa, do druhé pět kapek vody a do třetí pět kapek roztoku sody. Obsah všech zkumavek
ROZMAZLENÝ ŠKROBOŽROUT
Rozdílným zabarvením obsahu zkumavek můžeme dokázat, jaké pH v ústech je optimální pro správnou funkci amylázy. První zkumavka má díky přidanému octu kyselé pH, po přidání jódu se objeví výrazně modré zabarvení. To znamená, že amyláza nedokázala za daných podmínek škrob rozložit.
Ve druhé zkumavce je pH neutrální. To amyláze také úplně nesvědčí, přesto už je schopna škrob štěpit. Jde jí to ale pomalu a ve zkumavce stále zbývá dost škrobu na vyvolání alespoň světle modrého zbarvení. Ve třetí zkumavce je pH mírně zásadité, což amyláze zcela vyhovuje. Enzym tudíž škrob rozloží na jednodušší cukry a po přidání jódu se modré zabarvení neobjeví.