Vlastní granátová jablíčka

Sdílej
 
Láká vás pěstování nějaké rostliny, která přitahuje pozornost svými zajímavými květy i plody, přitom je celkem nenáročná a dobře prospívá v bytových podmínkách? Pokud ano, je granátovník neboli marhaník přesně to, co hledáte.

Láká vás pěstování nějaké rostliny, která přitahuje pozornost svými zajímavými květy i plody, přitom je celkem nenáročná a dobře prospívá v bytových podmínkách? Pokud ano, je granátovník neboli marhaník přesně to, co hledáte.

KDE HO VZÍT?

Granátová jablka, která se v zimním období prodávají v každé větší

Foto
prodejně s ovocem a zeleninou, jsou plody až 5 m vysokého opadavého keře nebo stromku jménem marhaník granátový nebo jen granátovník (Punica granatum). Plody obsahují obrovské množství semen, granátovník si tedy lze vypěstovat i z nich. Tyto rostliny však nemají kvalitní plody, doporučujeme získat sazenici z řízků dobře plodící rostliny nebo ji koupit v květinářství. Pro pěstování v bytě je nejvhodnější zakrslá varieta nana, kterou lze použít i na pokojové bonsaje.

NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ

Granátovník dobře roste v zahradnickém rašelinném substrátu, jeho ošetřování spočívá ve vydatné pravidelné zálivce v době růstu a odřezávání tenkých, korunku příliš zahušťujících větviček. Přesazuje se obvykle po dvou letech a nejsou při tom zapotřebí příliš velké květináče. V létě je vhodné umístit rostlinu na balkon nebo někam na slunné místo v zahrádce, v zimě potřebuje hodně světla a při pokojové teplotě kolem 20 oC jen menší dávky vody.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Granátovník se množí semeny nebo řízkováním, semenáčky variety nana plodí již za tři roky. Řízkování se provádí v únoru nebo v březnu asi 20 cm dlouhými dřevitými řízky.

CO JE TO GRENADINA?

Vzhledem k velkému množství semen se z plodů lisuje šťáva zvaná grenadina, která se konzumuje čerstvá, nebo se zpracovává na sirupy či víno. Oplodí obsahuje až 30 % tříslovin, které se používají v lékařství nebo v kožedělném průmyslu.