První noc na novém místě nemůžu spát, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, mám takový problém, že když někam přijedu na několik dní, tak první noc nespím. Je to hrozně nepříjemný, protože jsem pak unavená. A je to taky blbý, když jedeme třeba jen na výlet s jedním přespáním. Poradil bys mi co s tím? Dík, Katka

Odpověď

Ahoj Katko,

možná se budeš divit, ale už jsem od pár lidí slyšel, že mají podobný problém s nespavostí jako ty. A řeknu ti, že to není nic příjemného, zvláště (jak píšeš) když jedeš někam pouze s jedním přespáním. Tvůj organismus se pravděpodobně pomalu adaptuje na nové prostředí a hůře zvyká na jinou postel.

Jak usnout, když to nejde?

Jak usnout, když to nejde? Možná by bylo fajn, kdyby sis s sebou brala třeba malý polštářek, na který jsi doma zvyklá (zkusila bys sama sebe obelhat). Při usínání se pokus na nic nemyslet, k ničemu se nevracet, nic neplánovat - zkrátka nezaměstnávat mozek.

Ne nadarmo se radí, že by si člověk měl představit můstek přes potok a počítat ovečky, kolik jich přešlo. Anebo se v mysli procházet přírodou, místy, které máš ráda a na kterých umíš relaxovat. Kdybys měla možnost, můžeš si do uší pouštět nějakou relaxační hudbu, šumění moře, ptačí zpěv, zkrátka něco, o čem víš, že tě uklidňuje. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Mám problém a stydím se: Každé ráno to málem nestihnu na záchod!

Mám problém a stydím se: Každé ráno to málem nestihnu na záchod!

Jsem strašně unavená a bojím se, že jsem nemocná...

Jsem strašně unavená a bojím se, že jsem nemocná...

Sdílej
 
 

Mluvím hrozně potichu a neumím zakřičet!

Ahoj. Mám takový problém se svým hlasem. Už od mala mluvím hrozně potichu, prostě nedokážu mluvit pořádně nahlas a srozumitelně. Někteří lidi si na to stěžují, že mě pořádně neslyší. I když se snažím mluvit nahlas, tak se mi buď na konci věty rozklepe hlas nebo mi prostě nestačí dech. Vyhledávala jsem si návody, jak lépe ovládat svůj hlas a našla jsem nějaké cvičení, ale problém je, že u nás doma je všechno slyšet po celém domě, a rodiče nejsou moc často pryč, takže to ani nemůžu cvičit. Docela mě to trápí, protože to budu potřebovat i v kroužku, který dělám (karate), kde se už budu učit bojové výkřiky, ze kterých mám hrůzu. Doma si občas zkusím zakřičet (když jsou rodiče pryč), ale představa, že bych měla křičet před lidmi, mě děsí, protože třeba před sestrou ze mě vždycky vyjde nějaký nelidský zvuk, nebo se k tomu prostě nedokopu, ale když jsem sama, tak to docela jde. Nevím, co s tím. Moc děkuji předem za odpověď (13 let).

O nic se nezajímám, a tak nic nevím...

Ahoj, potřebovala bych asi poradit. Teď půjdu do osmé třídy na základce, a ještě vůbec nevím, kam pak jít na střední a hodně lidí v mém okolí už dávno ví. Nevím popravdě, kam jít, protože se o moc věcí nezajímám. Nevím, co bych chtěla dělat za povolání v budoucnu, nevím prostě nic... No, jen mě napadlo, že bych ráda napsala knihu nebo tak a stala se spisovatelkou. Protože docela dobře píšu slohovky, ale zase je rozdíl napsat slohovku a celou knihu. A taky mě baví kreslení, ale to my moc nejde, takže vážně nevím, kam mám jít. Taky by mě bavilo herectví, ale myslím, že to bych vážně nezvládla. Největší šance je asi to spisovatelství. Moc chytrá nejsem, takže gymnázium asi ne. No prostě nevím, nemáš nějaký tip? Dík, holka 13

Dělají se mi hnusné fialové jizvy, co s nimi mám dělat?

Ahoj Mourrisone, asi před půl rokem se mi začaly dělat na bocích a taky na břiše takový fialový jizvy. Jsou hnusný a já nevím, co s nima mám dělat. To už je budu mít pořád?

Mám tu brigádu risknout? Ještě mi nebylo 15...

Ahoj Mourrisone, v září mi bude patnáct a už teď o prázdninách bych chtěl jít na brigádu. Táty kamarád mi nabídnul, že u něho v hospodě můžu mýt nádobí. Vím, že se smí pracovat až od patnácti. Takže bych se chtěl zeptat, jestli bych z toho mohl mít nějaký průšvih.

Bojím se říct tátovi , že jdu k psycholožce... mám?

Ahoj Mourrisone, ve škole mě paní učitelka poradila, že bych si měla jít popovídat se školní psycholožkou. Nejdřív jsem se hrozně styděla (že se mi budou holky ve třídě smát), ale pak jsem si řekla proč ne. A teď se to hrozně bojím říct tátovi, protože ten tvrdí, že jsem divná (protože někdy brečím a vůbec nevím proč). Mám mu to tedy říkat?

Brácha je pořád na mobilu a já ho nezajímám!

Ahoj Mourrisone, už nějakou dobu mě trápí, že brácha je pořád na mobilu. Každou chvíli se chlubí s novým scóre anebo mi ukazuje novou hru a chce, ať si ji také stáhnu. Já mám stáhnuté dvě hry (Minecraft a jednu na mobilu), ale zahraju si je jen občas na zábavu. Do školy i zpět jezdíme autobusem, většinou to je tak, že se dívám z okna a přemýšlím a brácha sedí vedle mě a hraje. Často mu říkám, že bych si s ním chtěla povídat, zahrát si něco, nebo spolu prostě jen trávit čas. Jakkoli, jen ne na mobilu :-(.  Bráchovi je 11, za pár dní už 12 a mě 14, to není moc velký rozdíl - navíc povahu máme skoro stejnou a s bráchou je mi hrozně fajn:-). Prosím poraď, zkoušela jsem se bráchovi vysvětlit, že bych s ním chtěla trávit více času, dokonce jsem mu i navrhovala, že bychom mohli zkusit hru, kdo vydrží déle bez mobilu. Kdyby se na mobilu učil nebo vyplňoval věci do školy, tak to naprosto chápu, jenže on tam jen pořád hraje a hraje. Také se mi v hlavě ozývá, že příští rok už budu v deváté třídě, a pak už se možná uvidíme jen doma, takže si chci tento rok užít naplno a využít toho, že spolu chodíme na stejnou základní školu. Už předem moooc děkuji, budu ráda za jakoukoli radu, Verča, 14 let.

Prosím poraď: Pomluvil jsem jednu holku a teď mi to vrací

Ahoj Mourrisone, potřebuji poradit. Jsem první rok v nové škole. Učím se dobře a na jednu spolužačku jsem na školní exkurzi promluvil. Od té doby mě začala s jejími kamarádkami řešit. Třeba, napsal jsem test nejlépe ze třídy a ona přitom říkala ostatním spolužačkám, jak je možný, že mám lepší známky než ona, nebo jsem byl zkoušen spolu s ostatními, kdo chyběli, jako jediný jsem dostal jedničku a ostatní blbou známku a po hodině za mnou utíkala, aby mi řekla pochvalu. A po nějaké době přede mnou pořád utíká, jako že pospíchá a pak po pár metrech jde zase pomalu, poraď mi prosím. Karel z Ostravy.

Mám problém a stydím se: Každé ráno to málem nestihnu na záchod!

Milý Mourrisone, mám takový problém, se kterým si nevím rady a stydím se ho někomu říct. Skoro každé ráno, když jdu do školy, tak sotva dojdu, protože se mi chce hrozně na záchod (na velkou), a pak ještě tak třikrát a mám průjem. Vadí mi to, co mám dělat?

Trápí mě, jak se chovají moji spolužáci... co s tím?

Ahoj Mourrisone, už delší dobu mě trápí, jak se k sobě, a i ke mně chovají spolužáci ve třídě. Pořád se pomlouvají, dělají naschvály anebo spolu nemluví. Můžu s tím něco udělat? Díky, Vendula

Jsem strašně unavená a bojím se, že jsem nemocná...

Ahoj Mourrisone, prosím tě poraď mi, už jsem zoufalá. Strašně se bojím, jestli nejsem vážně nemocná, protože jsem strašně, ale strašně moc pořád unavená. Když přijdu ze školy, tak dvě hodiny spím, ale ani to mi někdy nepomůže. Co mám dělat? Jsem fakt nemocná? Lada