Nezvládám to! Zabiju buď sebe, nebo matku...

Ahoj Mourrisone, už několikrát jsem psala do tvé poradny, ale dneska - nezvládám to, přijde mi že, ještě chvíli budu muset strpět žít v jednom domě jako moje matka a zabiju buď sebe, nebo ji. Neříkám to z legrace jako ostatní, já si myslím, že bych byla schopna vraždy a nejen mámy, ale i ostatních členů rodiny. Jde o to, že máma pořád jen nadržuje ostatním sourozencům, a protože jsem nejmladší a mám mezi nimi největší věkový rozdíl, tak mezi ně nezapadám a nemám s nimi naprosto žádné hezké vzpomínky. Pořád mě jen znemožňují a ponižují. Říkají mi, že jsem tlustá, že mě nikdo nemá rád a neustále něco nalhávají rodičům. Např. tátovi namluvili, že mě ve škole šikanují, i když nechodíme do stejné školy, a ani s ním nemluvím, nezná nikoho z mé školy a nejspíš si řekl, jaká legrace to je. Poté mě otec vyslýchal a vyhrožoval mi, ať mu řeknu kdo to je, i když jsem brečela a říkala, že nikdo, řešilo se to i s ředitelkou. Teď mi zase sestra ukradla věci a rozbila je a rodiče s tím nic nedělali, bojím se, že to nevydržím a hodím si někde oprátku, ale ještě víc se bojím, že o půlnoci přijdu do sestřina pokoje a zabiju jí nožem, který si schovávám v pokoji a nejsem schopná ho dát pryč. Je toho hodně, co chci udělat v životě a při každém záchvatu zoufalství a chutě ukončit to, všechno si připomínám, že kvůli těmhle lidem nebudu umírat, že je nenechám vyhrát. Poslední dobou se i často sebepoškozuju, nikdo jsi toho nevšiml, i když je to pár měsíců. Taky se chci zeptat, proč už nemůžu číst tvé odpovědi na trápení ostatních, jako to šlo dřív. Nevím, jestli to zvládnu, a ať už bude tvoje odpověď jakákoliv, doufám, že mi pomůže. Měj se, doufám a zároveň i nedoufám, že sem znovu napíšu. Tvoje anonymní fanynka

Odpověď

Milá anonymní fanynko,

moc ti děkuji za dopis, ze kterého cítím tvoje velké zoufalství. Je mi moc líto, jak se doma cítíš a že v rodině nevnímáš jakoukoli pozornost, lásku a pochopení. Docela by mě zajímalo, jestli sis zkoušela s rodiči (anebo i se staršími sourozenci) v klidu promluvit a popsat jim, jak ti s nimi doma je. Možná si myslí, že jsou vtipní, když tě ponižují nebo znemožňují.

Podle toho co píšeš, mám dojem, že tví sourozenci mají problém sami se sebou, protože jinak by se k tobě takto nechovali. Pamatuj, že šťastný člověk neubližuje, nad nikým se nepovyšuje a před nikým se neponižuje. Naopak - rozdává kolem sebe pozitivní energii.

Linka bezpečí: Číslo a chat, které pomůžou

Píšeš, že se sebepoškozuješ a bojíš se, že bys mohla ublížit druhým. To je vážná věc, se kterou by ses měla co nejdříve svěřit odborníkovi. Zavolej na Linku bezpečí - 116 111 - kde si s tebou terapeut promluví (můžeš si s ním i chatovat) a doporučí ti podle místa bydliště odbornou pomoc.

Každému z nás se občas v životě stane, že toho je na nás moc. A říct si o pomoc je naprosto v pořádku. Prozatím si můžeš vzít tužku a papír a napsat si, co všechno je na tobě krásné a báječné a každý den si papír přečíst (a neříkej, že nic - takový člověk neexistuje). Držím ti palce a napiš mi, jak jsi dopadla. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Umřel mi tatínek a já nechci žít... Pomoc!

Umřel mi tatínek a já nechci žít... Pomoc!

Moje kamarádka se zabila a teď mi neskutečně chybí...

Moje kamarádka se zabila a teď mi neskutečně chybí...

Sdílej
 
 

Tátovi vadí, že jsem tlustý a nikam mě nebere...

Ahoj Mourrisone, tátovi hrozně vadí, že jsem tlustej, a proto mě nikam nebere.

Jak říct rodičům, že jsem therianka?

Ahoj Mourrisone, docela jsem dlouho přemýšlela, jestli ti mám napsat, protože podobnou otázku jsem u tebe ještě nečetla. Zjistila jsem - a je to už dlouho, že jsem theriánka. Abych pravdu řekla, tak se cítím být kočkou. Ráda bych to řekla rodičům, ale nevím jak. Nechci jim lhát, že jsem něco jiného, než jsem. Poraď mi, jak jim to mám vysvětlit?

Někdy přemýšlím, jestli má cenu žít, potřebuju psychiatra?

Ahoj Mourrisone, možná si o mně budeš myslet, že potřebuju psychiatra, ale někdy přemýšlím, jestli má cenu žít. Myslím si, že je na světě tak strašně moc neřešitelných problémů - energie, ničení planety, peníze, zdraví a já s tím nemůžu nic dělat. Nechci celý život jen chodit do práce a pak jezdit na dovolenou. Nedává mi to smysl. Co si o tom myslíš? Pavel

Jedeme na adaptační kurz s novou třídou, ale já nechci

Ahoj Mourrisone, dneska jsem se dozvěděla, že za týden pojedeme s novou třídou na adaptivní kurz a já tam hrozně nechci. Nikoho neznám, blbě se mi spí v novým prostředí a mám strach, že si tam nenajdu nějakou kamarádku. Poraď mi, co mám dělat, abych tam nemusela.

Můžou u nás ve škole zakázat mobily?

Ahoj Mourrisone, někde jsem slyšela, že na některých školách zakazují mobily. Strašně se bojím, aby to nebylo i u nás. Vůbec si nedovedu představit, že bych byla bez mobilu. Můžou to u nás zakázat? Vlaďka

Není mi dobře na sluníčku, jsem normální?

Mourrisone, přemýšlím, jestli jsem normální. Všichni jsou šťastný, že je léto a že je pořád horko, ale mně na sluníčku není dobře. Ani na koupališti. Už se těším, až bude pršet.

V neděli má moje láska svátek, co jí mám dát?

Mourrisone pomóc. V neděli má moje láska svátek a já nevím, co jí dát.

Chtěla bych do hasičského kroužku, ale prý je to spíš pro kluky..?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych od září do hasičskýho kroužku u nás ve městě, ale naši říkají, že to je spíš pro kluky. Co si o tom myslíš ty? Díky, Evka

Mohu si nechat změnit jméno?

Ahoj Mourrisone, ani se ti nebudu představovat, protože mám příšerný jméno. Proto ti píšu. Můžu si ho někde nechat změnit?

Jdu do nové školy a bojím se tak, že zvracím... stydím se!

Ahoj Mourrisone, strašně se za to stydím a nevím, komu to mám říct. V pondělí jdu do nový školy (na osmiletý gympl), nikoho tam neznám a strašně se tam bojím. Bojím se tak moc, že už teď se ráno budím hrozně brzo a chce se mi zvracet (někdy i zvracím). Prosím tě, co mám dělat?