Mám anorexii?

Milý Mourrisone, měřím asi 160 cm a vážím 40 kg. Vím, že bych měla přibrat, ale když se podívám do zrcadla, tak si připadám tlustá, a proto mi nejde jíst. Myslíš, že mám anorexii?

Odpověď

Milá anonymko,

je pravda, že váha v poměru k tvojí výšce je opravdu nízká. Nicméně tě neznám, neviděl jsem tě, a tudíž nemůžu posoudit, jestli nemáš třeba nadmíru lehké kosti a žádné svalstvo (i to by mohlo přispívat k tvé nízké váze).

To by ti pomohl rozluštit tvůj obvodní lékař – pediatr, za kterým bych ti v každém případě doporučil zajít. Protože jeden z příznaku anorexie je, že člověk si připadá silný až obézní, i když to v žádném případě není pravda.

Anorexie patří do mentálního (duševního) onemocnění, takže tady ti já žádnou radu nemůžu poskytnout. Opravdu ti pomůže a poradí pouze odborník. Jde tu o přenastavení určitých stereotypů, vzorců chování, myšlení a podobně – zkrátka cílem je, abys začala pravidelně jíst a přijímala se taková, jaká jsi – jistě krásná. Držím ti palce. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Nejsem spokojená se svojí postavou

Nejsem spokojená se svojí postavou

Dělají se mi hnusné fialové jizvy, co s nimi mám dělat?

Dělají se mi hnusné fialové jizvy, co s nimi mám dělat?

Sdílej
 
 

Je normální, že se naši pořád hádají?

Ahoj Mourri, naši se každej den hádaj. Je to normální? Dík, Zdenda

Jak poznám, že se se mnou chce rozejít?

Ahoj Mourrisone, od ledna chodím s jedním klukem ze třídy a mám ho hrozně ráda. Jenže on se ke mně poslední dobou chová nějak divně a já nevím, jestli se náhodou se mnou nechce rozejít. Jak to poznám, poradíš mi?

Chtěl bych chodit do sauny, ale stydím se být nahý

Mourrisone, někde jsem slyšel, že je zdravý chodit do sauny. Strašně rád bych tam začal chodit, ale stydím se tam být nahý.

Moje kamarádka mě vydírá tím, že je vážně nemocná, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, před dvěma lety k nám do třídy nastoupila holka, která je dost vážně nemocná. Byla fajn, a tak jsem se s ní začala kamarádit. Jenže ona mě teď pořád říká, s kým se smím a nesmím kamarádit, určuje, kam půjdeme a když není po jejím, tak je na mě hnusná. Co mám dělat? Nechci jí ublížit, ale taky jí nechci sloužit. Děkuju moc za radu. Lenka (14 let)

Neumím říct, co se mi nelíbí a co mě trápí...

Ahoj Mourris, já mám takový problém, že se neumím nikomu svěřit s tím, co se mi nelíbí nebo co mě trápí. Zvláště mým kamarádkám. Těm furt říkám, že jsem v pohodě, že se mi daří skvěle, že je doma všechno fajn, i když to tak třeba není. Nechci, aby si o mně kámošky myslely, že jsem potížák nebo nespokojená. Myslíš si, že to je tak dobře? Díky, Anita

Když lžu, cítím se špatně a štve mě to... co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, mně se občas stává, že se mi nechce něco říkat rodičům a když se mi na to zeptaj, tak jim zalžu. Jenže pak mi je tak nějak divně. Ono jsou na mě hrozně hodný a mě štve, že jim lžu. Co s tím mám dělat?

V noci se bojím, co mám dělat?

V noci se bojím, nevím čeho, co mám dělat? Tom, 11 let

Mám melanom rakoviny kůže, co mám dělat?

Ahoj Mourrissone, mám takový menší problém. Už od malička mám melanom rakoviny kůže. Když jsem byla malá, mamka mi řekla, že dostanu rakovinu, když to znaménko nějak strhnu. Teď jsem ale zmatená, protože na Googlu je všude napsané, že už přímo to znaménko je rakovina kůže. Všude se píše, že bych měla k doktorovi, ale prostě to nedokážu říct mamce, protože mi jako malá řekla to, co jsem již zmínila. Nevím, co mám dělat. Dokážeš poradit? Děkuji, Terka (12)

Jak se naučit na paddleboardu... co nejrychleji?

Ahoj Mourrisne, v srpnu jedem tři rodiny na dovolenou k jezeru a kluci si berou s sebou paddleboard. Naši se mě ptali, jestli ho taky nechci, ale já na něm vůbec neumím a bojím se, že se ztrapním. Dá se to naučit nějak rychle? Dík, Sebastian (11 let)

Proč se mi zdá pořád stejný sen?

Ahoj Mourrisone, chtěl bych se tě zeptat, jestli nevíš, proč se mi poslední dobou zdá stále stejný sen. Dík, Pavel