Co jsou to panické ataky?

Ahoj Mourrisone, byla jsem teď u babičky se svojí sestřenicí a ona mi důvěrně řekla (prý to nemám nikde říkat), že má panické ataky. Nechtěla jsem se jí ptát co to je, ale chtěla bych to vědět.

Odpověď

Milá anonymko,

rozumím ti, že jsi chtěla být vůči sestřenici ohleduplná a empatická, ale na druhou stranu zeptat se na něco, čemu nerozumíme, není nic špatného ani urážlivého. Máš ale pravdu, že nikdy nevíme, jakou bude mít druhý reakci. Někoho to může zranit a jiný bude rád, že o svém problému může vyprávět.

Panické ataky patří mezi psychické potíže (duševní onemocnění, tzv. úzkostné poruchy) a jde o to, že člověka z ničeho nic přepadnou záchvaty silné úzkosti, strachu nebo obavy, že se stane něco hrozného. Přitom to nemusí mít vůbec žádnou příčinu. Mohou se vyskytnout kdykoli a kdekoli.

Poznáš ji tak, že se dotyčný začne hodně potit, chvět, zrychleně dýchat, může trpět nevolností, bušení srdce, pocit závratě a podobně. Většinou se léčí psychoterapií a léky. Pro nemocného je důležité, aby u sebe rozpoznal, kdy jde o nekontrolovatelnou paniku a kdy zase o běžný strach. To umí rozpoznat lékař. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Co je to psychická šikana a týrání?

Co je to psychická šikana a týrání?

Nezvládám to! Zabiju buď sebe, nebo matku...

Nezvládám to! Zabiju buď sebe, nebo matku...

Sdílej
 
 

Není mi dobře na sluníčku, jsem normální?

Mourrisone, přemýšlím, jestli jsem normální. Všichni jsou šťastný, že je léto a že je pořád horko, ale mně na sluníčku není dobře. Ani na koupališti. Už se těším, až bude pršet.

V neděli má moje láska svátek, co jí mám dát?

Mourrisone pomóc. V neděli má moje láska svátek a já nevím, co jí dát.

Chtěla bych do hasičského kroužku, ale prý je to spíš pro kluky..?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych od září do hasičskýho kroužku u nás ve městě, ale naši říkají, že to je spíš pro kluky. Co si o tom myslíš ty? Díky, Evka

Mohu si nechat změnit jméno?

Ahoj Mourrisone, ani se ti nebudu představovat, protože mám příšerný jméno. Proto ti píšu. Můžu si ho někde nechat změnit?

Jdu do nové školy a bojím se tak, že zvracím... stydím se!

Ahoj Mourrisone, strašně se za to stydím a nevím, komu to mám říct. V pondělí jdu do nový školy (na osmiletý gympl), nikoho tam neznám a strašně se tam bojím. Bojím se tak moc, že už teď se ráno budím hrozně brzo a chce se mi zvracet (někdy i zvracím). Prosím tě, co mám dělat?

Jak mám přemluvit mamku, abych se mohla malovat do školy?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych od tebe poradit, jak mám přemluvit mamku, abych se i po prázdninách mohla malovat. Teď mi to dovoluje, ale říkala, že až začne škola, tak už se malovat nesmím. Dík, Linda

Problém!!! Zamilovala jsem se na táboře, jak udržet vztah na dálku?

Ahoj Mourrisone. Problém!!! Strašně jsem se zamilovala do jednoho kluka na táboře a on do mě. Dali jsme si tam i několik pus. Jenže on bydlí v Jihlavě a já v Pardubicích. A to je ten problém. Viděli jsme se teď vlastně každý den a teď se nevidíme vůbec. Co máme dělat, aby naše láska pokračovala. Prosím, poraď mi. Saša

To jsem blázen, když si povídám pro sebe?

Ahoj Mourrisone, všiml jsem si a taky mě na to občas upozorňujou druzí, že si povídám pro sebe. Myslíš, že jsem blázen?

Málo spím, co mám dělat?

Ahoj, já taky spím málo.

Je mi divně, smutno, nervózní, bez nálady... a neříkej mi, že je to puberta!

Mourrisone, prosím, co to je? Je mi divně, smutno, nervózní, jsem bez nálady, bez energie a neříkej mi, že to je pubertou.