Kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je?

Ahoj Mourrisone, kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je.

Odpověď

Milý anonyme,

LYFT jsou nikotinové sáčky, které jsou známé také pod názvem VELO. Tyto sáčky se nekouří jako běžná cigareta, ale vkládají se (nejčastěji) pod horní ret, kde se nechají rozpustit. Také se mohou jet tak vložit do úst a jemně přežvykovat.

Stejně jako cigarety i nikotinové sáčky jsou velice škodlivé – zvyšují tep, krevní tlak a rozbuší srdce. A to není všechno. Kromě nikotinu mohou nikotinové sáčky obsahovat různé aromatické látky a chemikálie, které budou škodit ústní sliznici, zubům, jazyku atd. V každém případě je to droga stejně jako cigareta.

Takže, být tebou, bych kamaráda neposlouchal a nenechával se k ničemu přemlouvat. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Můžu si koupit vapo, když mi je 13?

Můžu si koupit vapo, když mi je 13?

Líbí se mi holka, ale kouří a jmenuje se jako moje máma...

Líbí se mi holka, ale kouří a jmenuje se jako moje máma...

Sdílej
 
 

Jak říct rodičům, že jsem therianka?

Ahoj Mourrisone, docela jsem dlouho přemýšlela, jestli ti mám napsat, protože podobnou otázku jsem u tebe ještě nečetla. Zjistila jsem - a je to už dlouho, že jsem theriánka. Abych pravdu řekla, tak se cítím být kočkou. Ráda bych to řekla rodičům, ale nevím jak. Nechci jim lhát, že jsem něco jiného, než jsem. Poraď mi, jak jim to mám vysvětlit?

Někdy přemýšlím, jestli má cenu žít, potřebuju psychiatra?

Ahoj Mourrisone, možná si o mně budeš myslet, že potřebuju psychiatra, ale někdy přemýšlím, jestli má cenu žít. Myslím si, že je na světě tak strašně moc neřešitelných problémů - energie, ničení planety, peníze, zdraví a já s tím nemůžu nic dělat. Nechci celý život jen chodit do práce a pak jezdit na dovolenou. Nedává mi to smysl. Co si o tom myslíš? Pavel

Jedeme na adaptační kurz s novou třídou, ale já nechci

Ahoj Mourrisone, dneska jsem se dozvěděla, že za týden pojedeme s novou třídou na adaptivní kurz a já tam hrozně nechci. Nikoho neznám, blbě se mi spí v novým prostředí a mám strach, že si tam nenajdu nějakou kamarádku. Poraď mi, co mám dělat, abych tam nemusela.

Můžou u nás ve škole zakázat mobily?

Ahoj Mourrisone, někde jsem slyšela, že na některých školách zakazují mobily. Strašně se bojím, aby to nebylo i u nás. Vůbec si nedovedu představit, že bych byla bez mobilu. Můžou to u nás zakázat? Vlaďka

Není mi dobře na sluníčku, jsem normální?

Mourrisone, přemýšlím, jestli jsem normální. Všichni jsou šťastný, že je léto a že je pořád horko, ale mně na sluníčku není dobře. Ani na koupališti. Už se těším, až bude pršet.

V neděli má moje láska svátek, co jí mám dát?

Mourrisone pomóc. V neděli má moje láska svátek a já nevím, co jí dát.

Chtěla bych do hasičského kroužku, ale prý je to spíš pro kluky..?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych od září do hasičskýho kroužku u nás ve městě, ale naši říkají, že to je spíš pro kluky. Co si o tom myslíš ty? Díky, Evka

Mohu si nechat změnit jméno?

Ahoj Mourrisone, ani se ti nebudu představovat, protože mám příšerný jméno. Proto ti píšu. Můžu si ho někde nechat změnit?

Jdu do nové školy a bojím se tak, že zvracím... stydím se!

Ahoj Mourrisone, strašně se za to stydím a nevím, komu to mám říct. V pondělí jdu do nový školy (na osmiletý gympl), nikoho tam neznám a strašně se tam bojím. Bojím se tak moc, že už teď se ráno budím hrozně brzo a chce se mi zvracet (někdy i zvracím). Prosím tě, co mám dělat?

Jak mám přemluvit mamku, abych se mohla malovat do školy?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych od tebe poradit, jak mám přemluvit mamku, abych se i po prázdninách mohla malovat. Teď mi to dovoluje, ale říkala, že až začne škola, tak už se malovat nesmím. Dík, Linda