Nová šelma z Madagaskaru

Nová šelma z Madagaskaru
Sdílej
 
Madagaskar patří k přírodovědně nejcennějším územím světa - díky jeho miliony let dlouhé izolaci se na něm vyvinuly zcela unikátní druhy rostlin a živočichů, které jinde na světě nežijí.

Jeho jedinečné ekosystémy bohužel patří i k nejohroženějším na světě, vypalování původních lesů, nekontrolované rozšiřování pastvin a zemědělské půdy, těžba nerostných surovin a v neposlední řadě i lov zdejších vzácných zvířat přivedly většinu zdejších druhů na pokraj vyhynutí, z lesů zbyly jen izolované ostrůvky.

Přesto se v nich dodnes skrývají vědě dosud neznámé druhy živočichů, kterým hrozí vyhubení dřív, než budou objeveny. Dokládá to i poslední objev přírodovědců v mokřadech jezera Alaotra, největšího jezera Madagaskaru. Zcela nedávno zde byl objeven nový druh šelmy velké přibližně jako kočka.

Příbuzná Galidie hnědoocasá •  wikipedia.org

Tato šelma byla poprvé spatřena jak plave v jezeře v roce 2004, ale zoologové si nebyli jisti, zda nejde o již známou galidii hnědoocasou, které je nový druh velmi podobný. Teprve když byl o rok později nalezen uhynulý jedinec a bylo možné tato zvířata porovnat, došli vědci k názoru, že jde opravdu o odlišný druh.

Pojmenovali ho na počest přírodovědce Geralda Durrella galidie Durrellova - Salanoia durrelli. Tato šelma se vzdáleně podobá promykám do jejichž příbozenstva byly galidie původně řazeny, v současné době však pro ně vědci vytvořili samostatnou čeleď Eupleridae, kterým se česky říká madagaskarské šelmy (kromě galidíí patří do této skupiny i fosa, nejznámější madagaskarská šelma vůbec).

Galidie Durrellova žije polovodním způsobem života a hned se zařadila mezi nejohroženější zvířata světa. Místní mokřady a celé okolí jezera je totiž silně ohroženo znečištěním a místní faunu vytlačují a likvidují nepůvodní druhy živočichů.

Galidie proužkovaná •  Jeff Gibs

Klíčová slova:
madagaskar, salanoia, durrelli
 

Články odjinud