Našli jste Ptáka roku? Kde hledat kominíčka

Našli jste Ptáka roku? Kde hledat kominíčka
Sdílej
 
Ptákem roku 2024 se stal rehek domácí, běžný druh obývající hlavně lidská sídla. Proč zrovna on? A proč bylo letošní vyhlášení České společnosti ornitologické neobvyklé?

Česká společnost ornitologická (ČSO) každoročně vybírá jeden ptačí druh, který se pro ten rok stane Ptákem roku. Letošní vyhlašování je ale něčím neobvyklé. Zatímco v uplynulých letech zveřejnila ČSO vybraný druh vždy až na začátku příslušného roku, rehek byl vyhlášen ptákem roku už na začátku prosince roku minulého. 

Rehek se stěhuje k lidem

Rehek domácí je jedním z mála ptačích druhů, kterému se daří a jeho populace mírně vzrůstá. Určitě za to může jeho přizpůsobivost – původně spíš horský ptáček našel příhodné podmínky v blízkosti lidí. Zabydlí se uprostřed rušného města, stejně jako na horské samotě. Jeho šíření pomáhá i oteplování, takže se pozvolna stěhuje stále víc na sever. 

Už to nejsou tažní ptáci?

S oteplováním však souvisí i jeho další přizpůsobení. Rehkové jsou původně tažní, na zimu od nás odlétají na jih. Ale mírnější zimy znamenají i lepší dostupnost potravy, leckterý rehek tak zjistil, že se migrací nemusí vyčerpávat, že stejně dobře přežije i u nás. A to je právě důvod, proč byl ptákem roku vyhlášen už vloni na začátku zimy. 

Stále víc rehků u nás zůstává díky mírným zimám celoročně •  Filip Petřík

Rehci v zimě

Ornitologové totiž nemají přehled o tom, kolik rehků a kde všude u nás přes zimu zůstává. Aby získali tyto informace, potřebují pomoc co nejširší veřejnosti. Ke kampani Pták roku 2024 proto vyhlásili doprovodnou akci Rehci v zimě. Ta probíhá už od začátku prosince do konce února.

Každý, kdo se chce zapojit, má na svých vycházkách sledovat, zda někde tyto ptáčky nezahlédne, a svá pozorování pak zanést do faunistické databáze Avif (avis.birds.cz). Podrobné informace o této akci najdete na webových stránkách ČSO: birdlife.cz/rehci-v-zime

Kouřové až černé zbarvení samců rehka domácího mu vysloužilo přezdívku kominíček •  Josef Čmel

Jak rehka poznáte? 

Rehek domácí (Phoenicurus ochruros), velký přibližně jako vrabec, je známý také jako kominíček nebo čermáček. Přezdívku dostal podle zbarvení samečka – ten je kouřově šedočerný až černý. Naproti tomu samička je nenápadně šedohnědá, ale stejně jako sameček má rezavě zbarvený kostřec – spodní částí ocásku.

A protože rehkové neudrží ocásek v klidu – když někde usednou, neustále jím potřásají, nelze toto zbarvení přehlédnout, takže je poměrně spolehlivým určovacím znakem. 

Rehek zahradní:

Nejbližší příbuzný rehka domácího

Rehek domácí není naším jediným rehkem, spatřit, a to i ve městech, můžete jeho pestřeji zbarveného příbuzného, rehka zahradního (Phoenicurus phoenicurus). Zatímco jeho nenápadně zbarvená samička se od samičky rehka zahradního příliš neliší, sameček vypadá úplně jinak.

Na rozdíl od „kominíčka“ má rezavě zbarvené celé bříško a hruď a navíc má na čele svítivě bílou skvrnu, jakousi korunku, která ostře kontrastuje s uhlově černým hrdlem a spodní částí hlavy.  

Polák je Pták roku 2023: Mizející kachna

Polák je Pták roku 2023: Mizející kachna

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Birdwatching: Kde pozorovat ptáky v zimě

Birdwatching: Kde pozorovat ptáky v zimě

 

Články odjinud